Скоро след като детето проговори, то започва да се интересува от заобикалящия го свят и започва да пита. Влиза в периода „Защо?“ Това обикновено се случва между две години и половина и три години. Сега можете да чуете този въпрос поне 100 пъти на ден. Това постоянно питане може да е изтощително за мама и тати, но не забравяйте, че това е признак за правилно развитие на детето. Това показва любознателността на детето и желанието му да учи нови неща. Сега детето започва да изучава света около себе си и има нужда от много информация, която вие като родители трябва да му дадете.

 

Първите въпроси на детето са свързани с ежедневието му - защо слънцето грее, защо спим, защо се храним, какво е тръба, къде отива водата от мивката и т.н. Колкото и да сте изморени е добре да отговаряте на всички тези въпроси. Отговаряйте на въпросите съобразно възрастта на детето. Ако му обяснявате твърде сложно, то може да изгуби интерес и да спре да пита. Това не бива да се случва в никакъв случай. Важно е от вашите отговори то да научава нещо ново и интересно за него. Можете да правите връзки между новонаучените неща. Например да покажете на детето видовете дървета в гората и да му покажете къде живее кълвачът, за който мъничето ви е питало преди няколко дни.


 

Ако сте изморени и точно сега не можете да отговаряте на въпроси можете да кажете нещо такова: „Аз в момента не мога да ти отговоря, защото не знам. Искаш ли да попитаме тати, когато си дойде. Той сигурно знае.“ Но не забравяйте задължително да му отговорите на въпроса, който се отложили за по-късно.

 

Насърчавайте непрекъснато детето да пита, показвайте му, че ви е приятно да му отговаряте, не пропускайте да го похвалите, когато е научило нещо ново в следствие на ежедневните въпроси.


Не отговаряйте твърде често с „Не знам“. По този начин ще изгубите авторитета си на умният родител, който знае всичко. Така и детето ще изгуби желанието си да пита и да научава нови неща.