Пасивното тютюнопушене сред децата не само е свързано с по-висока честота на астмата и респираторните инфекции. То води и до уязвимост на децата към тежки инфекции, включително менингококови. Не рядко става въпрос за изискващи хоспитализация заболявания. Присъствието в среда с цигарен дим през първите месеци от живота са най-опасни, особено сред преждевременно родените или тези с ниско за гестационната възраст тегло.

Очевичдно, коментират специалисти, тютюневия дим не се явява просто дразнител на дихателните пътища. Той оказва влияние и върху имунната система. Все по-често на публични места тютюнопушенето се забранява. В домашни условия обаче, тази забрана трябва да си налагат самите пушачи.

В проучване на университета Хонг Конг сред 7 402 деца е установено, че пасивното тютюнопушене в ранните месеци от живота увеличава честотата на хоспитализациите преди 8 годишна възраст по повод тежки инфекции с цели 45%. Подобен риск е отчетен при близост на пушача от порядъка на три метра. С увеличаване на дистанцията той намалява.

Специалисти съветват родителите да се съобразяват със здравето на децата си и ако не могат да се откажат от тютюнопушенето, то поне да го правят на достатъчно разстояние от тях.