Парацетамолът и ибупрофенът се дават на детето най-вече за понижаване на телесната температура при заболяване и като болкоуспокояващо. По принцип не е желателно двата медикамента да се приемат едновременно при един курс на лечение, освен ако личният лекар на детето не е дал такава препоръка. Тогава той определя дозите, интервалите и начина на редуване на двете лекарства.

Когато високата температура при детето не спада, след неколкократен прием на парацетамол или ибупрофен, се налага предписание на друг медикамент. Същото се отнася и по отношение приема им срещу болка, например главоболие.

Парацетамолът и ибупрофенът се прилагат под различни търговски марки. Важно е преди употребата им да се прочетат подробно листовките на продуктите. При всяка форма на лекарствата дозите са различни според възрастта и теглото на детето.

NEWS_MORE_BOX


Обърнете внимание на общия максимален прием на лекарството за деня и на количеството на еднократния. Обикновено парацетамолът се дава на всеки 4 - 6 часа, ибупрофенът – на 6 - 8 часа, поради което той се препоръчва за прием вечер за контрол на температурата през нощта.


Непременно бройте колко пъти давате от лекарството в денонощието и спазвайте препоръчителната кратност и интервалите на прием.

Опаковките включват мерителни средства, най-често лъжичка при парацетамола и спринцовка при ибупрофена. Има форми на пазара, които се разтварят във вода, сок или мляко. При последните се налага контрол на детето затова дали изпива цялата доза.