Пандемията от Ковид-19 и свързаните с нея противоепидемични мерки са довели до обезпокоителен ръст на затлъстяването при децата още в първите месеци след въвеждането им.

 

Това сочи проучване, пубикувано в списание Pediatrics – изданието на Американската академия по педиатрия. Авторите му се опасяват, че наднорменото тегло може да се превърне в дългосрочен здравословен проблем за тези деца.


 

„В рамките на една година отчитаме 2% увеличение на затлъстяването при деца, което е наистина поразително“, посочва водещият автор на проучването д-р Брайън Йенсен, педиатър в детската болница във Филаделфия.

 

Авторите на проучването изследват индекса на телесна маса (ИТМ) на около 145 000 деца на възраст от 2 до 17 години, за които има документирани данни за ръст и тегло в детската болница във Филаделфия, и ги сравняват с данните за 169 000 деца от 2019 г.

 

Средната възраст на децата е 9,2 години, като от тях 48,9% са момичета. Около 21,4% е делът на афроамериканците.

 

Увеличенията в процентите на затлъстяване са по-изразени сред децата на възраст от 5 до 9 години, както и сред децата от латиноамерикански и афроамерикански произход. От затлъстяване страдат и повече деца от по-бедните квартали.

 

Процентът на затлъстяване се е увеличил с 1 процентен пункт при децата на възраст от 13 до 17 години, но с 2,6 процентни пункта при децата на възраст от 5 до 9 години.

 

Прави впечатление, че 25% от латиноамериканските и афроамериканските страдат от затлъстяване в сравнение с 11,3% от европеидната раса.

 

Разликата по раса и етническа принадлежност се е увеличила до 14 процентни пункта в сравнение с около 10 до 11 процентни пункта преди пандемията.

 

Прекъсванията в присъственото обучение, по-лесният достъп до нездравословни храни, увеличеното време пред екрана, обездвижването и икономически фактори като загуба на работа и намален доход при родителите са главните рискови фактори, коментират авторите на проучването.

 

Те препоръчват консултации с лекари относно придържането към по-здравословно хранене, свеждане до минимум на заседналото време пред екрана, достатъчно сън и физическа активност.

 

„Едно от решенията и може би най-важното решение е връщането на децата в училище“, посочва водещият автор на проучването д-р Браян Йенсен. Прекъсванията в училище засегнаха негативно и обучението и психичното здраве на децата, но ефектът там е трудно да се измери количествено, за разлика от затлъстяването, допълва той.

 

По думите му родителите трябва да направят всичко възможно, за да формират добри навици. Например, цялото семейство да спре газираните напитки, а вместо опакован десерт да се избира ябълка. Също така всеки вкъщи може да прави гимнастика, което може да има огромно значение в дългосрочен план, подчертава д-р Йенсен.

 

Важно е лекарите да помогнат на семействата да възприемат здравословен начин на живот, но и да търсят съпътстващите заболявания при затлъстяване, като диабет тип 2, чернодробни заболявания, сънна апнея, проблеми с колената и хипертония.

 

Първата стъпка е родителите да разпознаят наддаването на тегло при децата и да вземат мерки, посочва д-р Сандра Хасинк, директор на Американската академия по педиатрия.

 

Според нея са необходими и политики на държавно ниво, които да повлияят върху цената на здравословните храни и пускането на пазара на нездравословни храни.

 

Източник: 

https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2021/03/01/peds.2021-050123

https://www.medscape.com/viewarticle/948350#vp_1