Хремата при децата е често явление, особено след започване на детската градина или ясла.

 

Каква е причината за секрета от носа?


 

Отвътре носът е покрит с лигавица, която произвежда малко количество слузен секрет, който изпълнява защитна функция. В резултат от действието на различни инфекциозни агенти и механични дразнители настъпва локален оток в лигавицата и се увеличава производството на слузен секрет. В резултат от това се появява хрема и носът се запушва. Понякога хремите при детето са толкова чести, че носът му изглежда непрекъснато запушен, а секретът е почти постоянен.

 

Какви са причините за хрема при детето?

 

1. Настинки или т. нар. банални вирусни инфекции. Те са най-честата причина за хрема при детето, особено след започване посещение на детска ясла или градина. В тези заведения има голям брой деца, като много често между тях натъпва обмяна на инфекции. За това допринасят близкият контакт на децата, затвореното пространство, рядкото проветряване на помещенията, нередовното миене на ръцете и други.

 

Хремата често е първата изява на остра вирусна респираторна инфекция, като впоследствие могат да се появят кашлица, отпадналост, намален апетит, повишена телесна температура, болки в мускулите и други. Заболяването продължава около една седмица и се самоограничава – преминава от само себе си, без да е необходимо специфично лечение. Обикновено се провежда само симптоматично такова – промивки на носа, антипиретик, инхалации и други.

 

Особено в първите месеци на посещение на детска ясла или градина детето може да боледува изключително често. Обикновено с течение на времето имунитетът съзрява и то по-лесно се справя с инфекциите, съответно отсъствията от градина значително намаляват.

 

NEWS_MORE_BOX

 

2. Алергии. Това може да е друга причина за често боледуване, запушване и секреция от носа и сълзене от очите, чести бронхообструктивни епизоди и други. В зависимост от вида на алергена симптомите могат да са само сезонни или да са през цялата година. Например, ако детето е развило свръхчувствителност към определени полени, симптомите ще се проявяват по време на цъфтежа на съответното растение. Ако обаче има алергия към домашния прах или определен вид препарати за почистване, оплакванията могат да са целогодишни и детето да има почти непрекъсната хрема, запушен нос, кашлица и други.

 

Симптомите, които насочват към алергична причина за симптомите, са: кихане, сърбеж в носа, очите, сълзене и зачервяване на очите, водниста хрема, запушен нос, „свиркащо” дишане, липса на повишена телесна температура и други.

 

3. Бактериална инфекция. Настъпва значително по-рядко в сравнение с баналната вирусна респираторна инфекция, като много често се счита, че е усложнение на последната. Съмнение за наслагване на бактериална инфекция възниква при персистиране на хремата и запушения нос за повече от 10-14 дни, появата на гъст секрет със зеленикав цвят или слузно-гнойна консистенция, подуване около очите и други. Понякога секретът може да започне да се стича назад към гърлото и да доведе до развитие на други оплаквания – кашлица, засилваща се сутрин или при лягане на детето, лош дъх от устата, фебрилитет и други.

 

Важно е обаче да се знае, че невинаги жълто-зеленикавият секрет от носа означава непременно развитие на бактериална инфекция. В процеса на оздравяване от обикновената респираторна вирусна инфекция секретът постепенно се сгъстява и придобива жълто-зеленикав цвят, като това е нормалното развитие на заболяването и не означава, че е налице усложнение, като бактериална суперинфекция. Затова е необходимо да се преценява внимателно спрямо клиничното състояние на детето и наличието на други съпътстващи симптоми.

 

Следва продължение...