Наличие на вредно вещество в детските плодови напитки установиха учени от Университета на Копенгахен, съобщава Daily Mail. Веществото е антимон, металоид, който може да предизвика раково заболяване при редовна консумация на храни и напитки, които го съдържат в по-високи дози от допустимото.
 

 

На анализ са подложени 42 различни плодови напитки от популярни марки от Дания, Великобритания и Гърция. Учените се насочват предимно към червените сокове – от ягоди, малини, вишни, горски плодове, грозде. В 16 от тях откриват, че нивото на антимон надвишава 17 пъти допустимото количество от 2,5. 
 


 

Учените изразяват силно безпокойство от този факт, тъй като веществото може да предизвика заболяване от рак, сърдечни заболявания и проблеми с белите дробове, въпреки че опасността е налице единствено тогава, когато соковете се пият ежедневно в големи количества. Наличието на антимон обаче е недопустимно според тях, тъй като соковете се консумират от деца.
 

 

В опитите да обяснят наличието на антимон в соковете, учените установяват, че вредното вещество се получава при химична реакция между лимонената киселина с вещества от опаковката.
 

 

При подобни изследвания беше доказано, че вещества от пластмасовите шишета се отделят в бутилираната минерална вода.
 

 

Екипът от Копенхаген призовава научните среди да се занимаят сериозно с изследването на вредите от пластмасовите опаковки, за да се приеме или отхвърли окончателно безопасността им.