Отитис екстерна представлява възпаление на външното ухо. Познат е още като „ухо на плувеца“, поради оплакванията, свързани с чести контакти с вода. Процесът започва от инфекция на ушния канал, който пренася звуците от околната среда към тъпанчето.


Причинител на инфекцията могат да бъдат различни видове бактерии и гъбички.


Отитис екстерна се среща по-често при деца, които прекарват много време във вода. Условията на висока влага в ухото могат да доведат до навлизането на съдържащи се в нея микроорганизми навътре в канала. Логично по-високо число на случаите се наблюдава през топлия сезон.


Заболяването не се развива единствено при игра във вода. Всеки фактор, който нарушава целостта на кожата в ушния канал може да доведе до развитието на инфекция, като екзема, разраняване, агресивно почистване, чужди тела...


Инфекцията на средното ухо също може да стане причина за развитието на отитис екстерна.

 

 


1. Какви са симптомите на заболяването?


Съществен признак е болката в ухото, която се влошава при закриването му, лягането на болната страна, дъвчене. При някои преди болковата симптоматика се появява необясним сърбеж в ухото.


Следва отичане на тъканите при ушния канал, което влошава самочувствието на детето. Външно ухото се зачервява, подува, уголемяват се прилежащите лимфни възли. Възможно е от ухото да се отделя секрет – първоначално бистър, след това гъст, с жълтеникав отенък. Слуховите възприятия на детето са влошени. В много редки случаи се отчита повишаване на температурата. Състоянието не е заразно.


 

2. Как да предпазим детето от възпалението?


Накапването на разтвор оцетна киселини или алкохол в ухото след плуване предотвратява този вид отит. Методът е особено подходящ при деца, склонни на чести ушни инфекции.


След къпане ушите на детето трябва да бъдат добре подсушавани. Помагат и целенасочените усилия за отстраняване на водата, попаднала в тях. Добре познат е начинът да се наклони главата настрани и се направят няколко подскока, който може да се превърне и в занимателна игра.


Препоръчително е ушите на децата да се почистват от родителите им, тъй като те са склонни да ги нараняват.

 

3. Лечението...


Лечението на отита зависи от силата на болката и честотата на заболяване при детето. В повечето случаи се изписват капки, съдържащи антибиотик и стероиди, които редуцират подуването на ушния канал. Продължителността на лечението варира от 7-10 дни.


За по-добра ефективност на лекарството се налага отстраняване на ушния секрет и влагане на памучно тампонче-запушалка. Топлите компреси на ухото би трябвало да успокояват.

 

NEWS_MORE_BOXСрещу болката се приемат обичайните средства, предлагани в аптеките без рецепта (парацетамол). Би следвало ден – два от първия ден на лечението детето да се почувства по-добре.


Отитис екстерна изисква лечение в противен случай състоянието се влошава.

 


Когато детето често страда от отит лекарят може да изпише антибиотик през устата. Назначаването на изследване за микроорганизми на ушен секрет също не е е излишно. Добре е да се обмислят и въведат начини за предпазване на ушите от навлизане на вода при къпане или плуване.