Всеки човек изпитва някакви страхове и тревоги. Това важи с особена сила и за децата. Те са част от нормалния процес на развитието и в повечето случаи не довеждат до дългосрочни последствия.

 

За всеки възрастов период са характерни определени страхове, които постепенно се „израстват” и се заменят с други. Справянето с тях обаче подготвя детето за преодоляване на трудностите в живота, а ролята на родителите е много важна.


 

Тревожността представлява неприятно усещане за страх, което няма определен причинител. То се съпровожда с някои прояви от страна на организма – ускоряване на сърдечната дейност, изпотяване, усещане за „буца” в гърлото и други. При децата страховете и тревогите могат да имат положителен ефект в някои отношения – по този начин те си изграждат чувство за самосъхранение. Това им осигурява определена защита, правейки ги по-предпазливи.

 

Страховете на децата се променят успоредно с порастването:

  • При бебетата съществува страх от непознати. При контакт с тях, бебето става неспокойно, плаче и започва да търси родителите си.
  • Във възрастта около първата година – година и половина на детето се проявява страхът от раздяла с майката. Това е до болка познат момент за родителите. По време на периода всяка загуба на зрителен контакт на детето с майката довежда до плач и недоволство. Това може да затрудни дори ежедневните дейности. За щастие и този период се „израства” и след няколко месеца детето постепенно разбира, че майка му все пак ще се върне, дори в момента да не я вижда.
  • При по-големите деца – в градинска и предучилищна възраст започват да се проявяват страхове, които са свързани с нереални създания – чудовища, духове, призраци. Това са предимно такива, за които детето е чуло от приятели, гледало е по телевизията или са плод на въображението.
  • Децата в училищна възраст, до навлизане в пубертета, имат страхове, които отразяват реални обстоятелства или събития, които биха могли да им се случат. Такива са например: природно бедствие, физическо нараняване и други.

 

Докато детето расте, един страх може да се замести от друг. Така например дете, което на 5-годишна възраст не може да спи на загасена лампа, няколко години по-късно може да харесва да слуша истории за призрачни същества, чудовища и други.

 

В някои случаи страховете могат да продължат по-дълго време. Това обаче най-често е към само един стимул – например към кучето на съседа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да помогнем на детето?

 

Родителите имат важна роля за справянето на детето със страховете му. Ето няколко съвета, които могат да помогнат:

  • Осъзнайте, че страхът или тревогата на Вашето дете са реални, независимо колко обикновено или неоснователно изглеждат на пръв поглед. Важно е да говорите с него за страха му и да му помогнете да се справи с него. Разговорът помага за „разтоварване” от негативните емоции, които то е насъбрало.
  • Никога не омаловажавайте страха на детето си, с цел по-бързо то да го превъзмогне. Това може за момента да помогне (например да огаси лампата и да заспи на тъмно), но страхът ще си остане.
  • Не се поддавайте на страховете на детето. Например, ако то се страхува от кучета, а насреща на улицата преминава такова, не правете опит да го заобиколите. Така само ще му покажате, че страхът му е основателен и то трябва да избягва кучетата. По-добре му обяснете, че няма от какво да се страхува и преминете спокойно около животното.
  • Съществуват и някои по-специфични психологически техники, които могат да помогнат, когато страхът е по-силно изразен или продължава повече от обичайното. При всички случаи обаче родителите имат ключова роля, като е необходимо да подходят с разбиране и загриженост към проблема на детето, за да може то да усети необходимата опора у тях.