Алергичният ринит(АР) обичайно настъпва в ранна детска възраст и представлява Ig E – медиирана реакция към различни алергени. Веднъж след като организмът се срещне с алергена, изгражда антитела от клас IgE и при всяка следваща среща мастоцитите освобождават съответните антитела, които провокират отделянето на хистамини и левкотриени.


При алергичния ринит това се случва ограничено в носната лигавица. Процесът на сенсибилизация (изграждане на антитела срещу алергена) обичайно настъпва около 2-годишна възраст за алергените у дома и около 4-6 години за външни алергени. Много рядко се развива свръхчувствителност към домашни алергени преди 2-рата година. Обичайно тестването дава фалшивоположителни резултати поради подлежащ атопичен дерматит. Най-често домашните алергени са: акари, пърхот от домашни любимци, плесени, полени и др.

Какви са признаците на алергичният ринит?


Ако появата на симптомите се обвързва с леко предхожащата поява на нов домашен любимец или сезонната вариация, диагнозата е лесна за поставяне. При по-малките деца може да се наблюдава разнообразно начало, семейството може да не успява да оцени наличието и тежестта на запушен нос. При по-големите деца симптомите може да се изявяват с години, но да имат по-лека проява понеже детето е свикнало.

Друг диагностичен проблем са честите инфекции на годни дихателни пътища.


Симптомите включват следното:

  • Ринорея, конгестия и постназален дрип (наличие на течащ и запушен нос, а секретите се стичат по задна фарингелна стена);
  • Бледи носни ходове, като може да има наличен и носен секрет;
  • Често кихане;
  • Сърбеж около очите, ушите, небцето и носа;
  • Хъркане по време на сън
  • Често наличие на възпалено гърло;
  • Често прочистване на гърлото и/или дразнеща кашлица;
  • Главоболие.

От значение е кога се е появило всяко оплакване за първи път. Възможно ли е да се свържат с конкретен сезон – пролет, есен. Кога се обострят, свързват ли се с определено място – дом, работно място, училище?
Как се облекчавт оплакванията?  Променят ли се ако отсъства от вкъщи? Влияят ли се от антибиотично лечение?


Продължителността може да бъде от седмици, месеци, години.
Изяснява се фамилната анамнеза. Дете с родител, който страда от астма или има подлежащи алергии е по-вероятно да страда от алергичен ринит.
При наличие на един родител с алергии шансът за АР е около 30%. Ако и двамата родители страдат от алергии, този шанс нараства до 50-70%
Децата, които са стардали от атопичен дерматит в ранна детска възраст са предразположени към алергични заболявания и на по-късен етап. Вероятността да отключат алергичен ринит, бронхиална астма или и двете достига 70%.


Следва продължение...