Острото възпаление на сливиците или така нареченият тонзилит е процес , който обхваща двете сливици в комбинация с фаринкса. В литературата заболяването се описва като ангина или тонзилофарингит. Често третата сливица също се засяга и тогава е на лице аденоид. Това е често заболяване в детската възраст. Обикновено засяга контингента деца от 3-до 7-годишна възраст . След 7-8-годишна възраст тонзилите започват да атрофират, което води до снижаване на заболеваемостта.
 

Причини за възпаление на сливиците

Повечето случаи на тонзилит или тонзилофарингит се предизвикват от вируси: Епщайн - Бар вирус, аденовируси , цитомегаловирус и др. Вирусът на Епщайн – Бар предизвиква заболяване известно като инфекциозна мононуклеоза, но е чест причинител и на самостоятелно възпаление на фаринкса. Други чести причинители на тонзилита са бактериалните инфекции. Голямата група на стрептококите, както и основният причинител на дифтерията – Corynebacterium diphtheriaе. Corynebacterium diphtheriaе, подобно на Епщайн-Бар вирусът може да ограничи възпалението само в сливиците и по подобен начин да не се развие системно заболяване, а именно дифтерия.
 


Каква е симптоматиката?

Винаги децата страдат от висока температурта, гърбобол и затруднение при преглъщане, което често води до отказ на храна. Това е класическата изява на тонзилофарингита. При засягане на третата сливица (аденоид) симптоматиката се владее от запушен нос и сумтене при дишане през носа. Много е характерен видът на сливиците. Те са доста уголемени, сочни , ярко червени, като често се виждат и малки съдове по тях. Силно болезнени са и често при натиск (с шпатула ) отделят гноен или слузен секрет. Други често срещани симптоми са:

  • Увеличени и болезнени лимфни възли в областта на шията;
  • Затруднения в дишането (особено при малки деца );
  • Болки в ушите;
  • Лош дъх;
  • Възбудено или увредено общо състояние на детето


Когато са налични следните симптоми винаги трябва да се извърши микробиологично изследване и/или вирусология, за да се изясни причинителят.
 

Ангината често е част от друго заболяване

Редица заболявания ( инфекциозна мононуклеоза, дифтерия, ангина на Плант-Винсент) протичат със симптомите на тонзилофарингит, но и в комплекс със системни прояви. Например при инфекциозна мононуклеоза често има генерализирано увеличаване на размерите на лимфните възли, както и обриви по кожата.

NEWS_MORE_BOXСрещат се увеличени размери на слезката и черния дроб. Ангината на Плант - Винсент се среща при деца, които имат вроден или придобит дисбаланс в имунната система. Това води до възпалителен процес от редки и коварни причинители, който често е едностранен. Това налага повишено внимание в диагностиката и лечението на тонзилофарингита.
 

Какво е лечението?

При изолиран бактериален причинител се започва антибиотично лечение. Широкоспектърните антибиотици от групата на пеницилините, цефалоспорините и макролидите са класическия първи избор на лечение. Приемът на симптоматични средства (антипиретици, обезболяващи средства, противокашлични) е препоръчителен, както и приемът на лека храна и топли напитки.