Острият среден отит представлява възпаление на средното ухо. То е често срещано в ранната детска възраст поради някои анатомични особеноти. При децата Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо и гърлото е по-къса и по-тясна. Поради тази причина през нея по-лесно преминават патогенни микроорганизми от устната кухина към средното ухо особено при подлежаща инфекция на горните дихателни пътища.

 

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?


В началото се започва със снемане на подробна анамнеза и извършване на преглед. По време на него с помощта на отоскоп докторът оглежда външния слухов проход и тъпанчевата мембрана.

 

За да се прецени най-добрият терапевтичен подход, се вземат предвид няколко неща:

 • Видът и тежестта на възпалението;
 • Колко често детето страда от остър отит;
 • Каква е давността на инфекцията;
 • Възрастта на детето;
 • Наличие на рискови фактори;
 • Дали инфекцията засяга слуха на детето.

 

Голяма част от инфекциите на средното ухо се самоограничават, поради което някои педиатри предпочитат „изчаквателния” подход. Назначава се симптоматична терапия и се проследява състоянието на детето след 24-48 часа. Ако състоянието се влошава, се започва емпирично антибиотично лечение.

 

При децата с чести, рецидивиращи отити, при кърмачетата, както и при децата с тежко протичащо възпаление на средното ухо антибиотик се назначава още от самото начало на заболяването. Изчаквателният подход не се препоръчва и при деца с подлежащо хронично заболяване, при наличен имунен дефицит, при генетичен дефект (например синдром на Даун).

 

За облекчаване на дискомфорта и болката в ушите, независимо от това дали е започнато антибиотично лечение или не, се назначават и противовъзпалителни средства, като ибупрофен, парацетамол. Предписват се и капки за уши, които също облекчават болката (стига тъпанчето да не е руптурирало).

 

В някои случаи (особено, ако има данни за изоставане в речевото развитие или за намаление или загуба на слуха) се препоръчва извършване на хирургична интервенция. Тя включва поставянето на вентилационни тръбички или т.нар. „макарички“ в тъпанчевата мембрана. По този начин натрупващата се течност в средното ухо се дренира навън и се изравнява налягането от двете страни на мембраната, като се предотвратява възникването на възпаленителен процес.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да предпазим детето?

Някои от рисковите фактори за възникване на среден отит не могат да бъдат променени, като например фамилната история за чести възпаления на средното ухо. Други обаче могат:

 • Кърмените повече от 6 месеца деца развиват по-рядко средни отити в ранна детска възраст. Ако храните детето с бутилка, поставяйте го под лек наклон, а не хоризонтално.
 • Предпазвайте детето от експозиция на цигарения дим, тъй като той увеличава риска от развитие на заболяването и утежнява неговия ход.
 • Препоръчва се ограничаване посещенията на детски обществени заведения при деца с чести и рецидивиращи отити. Така се намалява риска от инфекции на горните дихателни пътища, които най-често се усложняват с остър отит.
 • Необходимо е често миене на ръцете, както на детето, така и на родителите, за да се ограничи разпространението на инфекциите на горните дихателни пътища.
 • Не на последно място идва и редовното поставяне на всички задължителни ваксини.

 

Кога е необходимо да потърсите лекарска помощ?

Въпреки, че се случва много рядко, възможно е възпалението на средното ухо да предизвика някои усложнения. Инфекцията може да се разпространи към съседните структури – кости, мозъчни обвивки, главен мозък. Поради тази причина деца, които се оплакват от болки и натиск в ушите, главоболие, особено ако то е комбинирано с фебрилитет, е необходимо да бъдат консултирани с лекар.