След обикновената настинка инфекциите на средното ухо са най-често диагностицираното заболяване. Повечето деца страдат от поне един остър отит до навършване на 3-годишна възраст.
 

Как е устроено ухото?

За да се разбере как възникват инфекциите на средното ухо, е необходимо добре да се познава структурата му. Ухото е съставено от три части – външно, средно и вътрешно ухо. Звуковите вълни се улавят от ушната мида и по външния слухов проход достигат до тъпанчевата мембрана. Те предизвикват вибрации на тъпанчето, които се предават на трите слухови костици – чукче, наковалня и стреме. Последните, заедно с Евстахиевата тръба, изграждат средното ухо. След това звуковите вълни се предават на вътрешното ухо, където вибрациите се преобразуват в нервни импулси. Посредством слуховият нерв по-нататък звукът се предава до мозъка.
 
Средното ухо представлява кухина, която посредством Евстахиевата тръба се свързва с устната кухина. Евстахиевата тръба има важна функция – тя изравнява наляганията от двете страни на тъпанчевата мембрана и извежда натрупания секрет от средното ухо към гърлото. 
 
Понякога тръбата може да не функционира правилно. Това се случва например при настинки и алергични състояния. В тези случаи епителът, който покрива отвътре Евстахиевата тръба, се възпалява и набъбва, предизвиквайки нейното запушване. Така тя не може да изпълнява пълноценно функцията си, което има като резултат натрупване на „течност” в средното ухо.
 
Патогенните микроорганизми – вируси и бактерии, които попадат посредством Евстахиевата тръба в средното ухо, остават блокирани там. Това има като резултат развитие на инфекция.
 

Какви са причините за острия среден отит?

Децата във възрастта между 2 и 4 години са предразположени към развитие на инфекции на средното ухо поради следните анатомични особености:
 
  • При тях Евстахиевата тръба е по-къса и хоризонтално разположена в сравнение с възрастните. Освен това тя е и по-тясна и по-еластична, което благоприятства нейното „запушване”. Поради тези причини бактериите и вирусите преминават по-лесно от устната кухина към средното ухо. 
  • Назофарингеалната тонзила (т.нар. трета сливица), която е разположена в близост до Евстахиевата тръба, може да запуши отвора й, нарушавайки функцията й.
Голям брой инфекциозни причинители могат да доведат до остър среден отит. Предразполагащи фактори са и пасивното тютюнопушене, храненето с адаптирано мляко, посещаването на детски обществени заведения – ясли и градини.
 
Момчетата страдат по-често от възпаление на средното ухо от момичетата. Повишена честота се наблюдава и при фамилна история за заболяването. Те са по-чести и през зимата, когато се повишава заболеваемостта от инфекции на горните дихателни пътища, грип, банални настинки.
 
NEWS_MORE_BOX
 

Какви са симптомите?


Те могат да бъдат в широк спектър - от дискретно до тежко проявени.
 
  • Натрупаната течност, оказвайки натиск върху тъпанчевата мембрана, може да предизвика болка. По-големите деца, които могат да говорят, се оплакват от болка в ухото, но по-малките се опитват да го докоснат или дръпнат или стават много неспокойни и раздразнителни.
  • Лежането, дъвкането и сукането може да предизвикат също болка поради промените в наляганията от двете страни на тъпанчето. Поради тази причина децата обикновено се хранят по-малко, а сънят им е нарушен.
  • Когато налягането на течността стане прекалено голямо, може да настъпи руптура (спукване) на тъпанчето, а натрупаната течност се излива от средното ухо. Това обикновено води до облекчение на болката.
Натрупването на течност в средното ухо може да предизвика и намаление на слуха. Признак за това са:
  • Децата не реагират при тих звук;
  • Говорят по-високо;
  • Усилват радиото или телевизора, за да могат да ги чуят;
  • Появяват се проблеми в училище.
 
Други често срещани симптоми, съпътстващи средния отит са повишена телесна температура, гадене, повръщане, отпадналост. Тъй като инфекцията често съпътства заболяване на горните дихателни пътища, може да се наблюдава още хрема, запушен нос, кашлица.