Острият ларингит е често срещано заболяване в детска възраст. То може да протече много драматично и да предизвика редица притеснения у родителите. 


Често началото е с леки прояви от страна на горните дихателни пътища – хрема, кашлица, субфебрилна температура. Детето си ляга вечерта, а през нощта се събужда внезапно с лаеща кашлица, задух, дрезгав глас. Често вдишването може да е съпроводено с характерен шум – стридор. Причината за него е стеснението на ларинкса в резултат от възпалението, поради което преминаването на въздуха е затруднено. Тъй като вдишването е активен процес, въздушният поток се завихря, когато преминава през тесния участък, като това се съпровожда от характерния шум. Издишването, от своя страна, е пасивен процес, като при него въздухът не се завихря в такава степен и преминава през стеснения ларинкс без да създава звуков ефект.

 


Причинителите на острия ларингит обикновено са вируси. Те се предават лесно от дете на дете по въздушно-капков механизъм – при кихане и кашляне. Това се благоприятства в затворените колективи – детски градини, ясли, особено ако помещенията не се проветряват редовно.

 

Един и същ вирус може при възрастните да предизвика само леки грипоподобни прояви – хрема, кашлица, неразположение, докато при децата да се развие клиника на остър ларингит.

 

 
Като превенция най-важно е да се мият редовно ръцете и да се използва дезинфектант, както и да се проветряват редовно помещенията. 

 


Най-застрашени от него са кърмачетата и малките деца. При тях заболяването може да протече по-тежко и дори да се наложи болнично лечение. Характерно е, че при някои деца ларингитите могат да рецидивират. 

 

Обикновено острият ларингит преминава в рамките на няколко дни. Влошаванията настъпват в малките часове на нощта, когато кашлицата може да се засили, а дишането силно да се затрудни. Тогава детето се събужда внезапно, уплашено, с дисфоничен глас, типична лаеща кашлица, затруднено вдишване. Може да е налице повишена температура. 

 

Какво може да се направи у дома?

Ако за пръв път се сблъсквате с описаната клинична картина, това може да се окаже много стресиращо. Ето какво може да направите у дома преди да потърсите лекарска помощ, така че да облекчите състоянието на детето:
1.    Отворете прозореца, така че да влезе по-студен въздух. Той обикновено оказва много добър ефект върху затрудненото дишане и инспираторния стридор. Не се притеснявайте, че детето ще настине. Достатъчно е да го облечете с една връхна дреха над пижамата. 


2.    Опитайте се да запазите спокойствие и най-важното е да успокоите детето. Плачът, раздразнението водят до засилване на оплакванията и съответно дишането му се затруднява още повече. 

 

3.    Направете инхалация с физиологичен разтвор. Това оказва добър ефект върху затрудненото дишане и лаещата кашлица. Ако разполагате с инхалаторен кортикостероид може да се направи инхалация и с него. 


4.    Даването на антихистамин също може да има добър, макар и по-бавен ефект. Това важи особено ако детето има собствен атопичен терен или прави чести ларингити. 

 

5.    При фебрилитет над 38о С може да дадете на детето антипиретик – ибупрофен или парацетамол в зависимост от килограмите и възрастта му.

 

Кога да заведете детето на лекар?

  • Ако дишането му е силно затруднено и учестено и усещате, че „се бори за въздух”;
  • Ако има периорална цианоза – посиняване около устата;
  • Ако е в кърмаческа възраст;
  • Ако състоянието му не се облекчава при опита за справяне в домашни условия. 

Ако имате някакви притеснения относно състоянието на детето или не сте сигурни, че това е точната диагноза, не се колебайте да заведете детето на лекар. През деня – при общопрактикуващия лекар, а през нощта – в неотложното звено, с което той има сключен договор.