Синузитът е често срещано заболяване в детската възраст. То представлява остро или хронично възпаление на околоносните кухини (синуси), което може да бъде причинено от вируси или бактерии. Синусите представляват изпълнена с въздух кухина, която е постлана от вътрешната страна с ресничест епител – лигавица. Тя има защитни механизми, благодарение на които околоносните кухини се поддържат стерилни. Синусите са свързани с носната кухина. По тази причина вирусните възпалителни процеси на горните дихателни пътища лесно обхващат и тях. Нерядко се наблюдава и бактериална суперинфекция. Както при острия среден отит и тук най-честите бактериални причинители са Стрептококи, Мораксела и Хемофилус инфлуенце. При раждането единствено максиларните (горночелюстните) и етмоидалните синуси са напълно развити, докато фронталните (челните) и сфеноидалните се развиват в по-късна възраст – около седмата година.
 

Как и кога се развива заболяването?

Острият бактериален синузит може да се развие във всяка възраст. Предразполагащи фактори са вирусните респираторни заболявания, алергичният ринит и цигареният дим. Те увреждат лигавицата, като предизвикват възпаление и едем, водещи до понижаване на защитните й сили. Така се създават благоприятни условия за колонизация с различни бактерии. Когато една вирусна инфекция на горните дихателни пътища продължава повече от 10 дни, вероятността да се развие остър бактериален синузит е много голяма.
 


Какви са симптомите?

Водещите симптоми са неспецифични - продължителна кашлица, хрема с воднисти или гнойни секрети, запушен нос. Телесната температура може също да бъде повишена. По-рядко се наблюдават лош дъх, намалено до липсващо обоняние, периорбитален оток, главоболие. Децата се оплакват от дискомфорт и болки в зъбите, както и болка при навеждане на главата напред.
 

Как се диагностицира заболяването?

Диагнозата на острия синузит е преди всичко клинична – насочващи са основно симптомите на заболяването. Образните методи – рентгенография и ултразвук могат да покажат задебеляване на лигавицата и наличие на възпалителен ексудат. Провеждането на компютърна томография, както и ендоскопско изследване на синусите се използва при съмнение за настъпили усложнения и при по-тежко протичащите случаи.

NEWS_MORE_BOX


 

Как се лекува синузитът?

В над 80% от случаите заболяването може да се ограничи чрез използването на симптоматични средства – отбъбващи лигавицата капки за нос и нестероидни противовъзпалителни средства. Въпреки това често се налага и антибиотично лечение особено при по-малките деца и децата с подлежащо хронично заболяване. Поради широката употреба на антимикробните препарати  в последните години нараства значително бактериалната резистентност. По тази причина антибиотици, които преди 5-10 години са били ефективни, днес вече на практика са неизползваеми. Ето защо е необходимо да се ограничи безконтролната им употреба и те да се използват, когато наистина има показания.
 

Каква е прогнозата на заболяването?

Синузитите често рецидивират. При адекватна терапия обаче прогнозата е добра. Поради близостта на околоносните кухини до мозъка и очите, могат да настъпят сериозни усложнения, които включват абсцес на орбитата, интракраниален абсцес, както и остеомиелит. Те се развиват бързо и е необходимо навреме да бъдат разпознати и лекувани.
 

Как да се предпазим?

Превенцията на заболяването включва добра лична хигиена с честа дезинфекция на ръцете и избягване на контакт с болни. Острият бактериален синузит може да се развие като усложнение след инфекция с грип, ето защо е важна ваксинопрофилактиката, както и адекватното и навременно лечение с невраминидазни инхибитори.