Остеомиелитът представлява възпаление на костното вещество и се причинява най-често от бактерии, обикновено Staphylococcus aureus. Инфекцията се разпространява по хематогенен път (чрез кръвта) или е усложнение от хирургична намеса, възниква вторично в резултат от разпространено по съседство инфекциозно огнище, при травма и други.

 

Обикновено малките рани, които нарушават целостта на кожата, заздравяват от само себе си. Ако обаче раната прониква в дълбочина и не е приложено съответното лечение, е възможно като усложнение да се развие възпаление на костта – остеомиелит.


 

Около 50% от случаите възникват в предучилищна възраст. Малките деца са най-застрашени от развитие на остеомиелит поради богатото кръвоснабдяване на костите, свързано с интензивния растеж.

 

Различават се следните форми:

 

1. Остра – диагнозата се поставя в първите 2 седмици от началото на симптомите.

 

2. Подостра – диагнозата се поставя 2 седмици след началото.

 

3. Хронична – инфекцията е с давност от повече от 1 месец.

 

Какви са симптомите?

Основното оплакване на децата с остеомиелит е силната болка в инфектираната кост. Локално, над засегната област, кожата е зачервена, подута и по-топла. Освен това могат да са налице някои общи симптоми, като повишена телесна температура, втрисане, отпадналост, гадене.

 

Обикновено децата щадят засегнатата област, ограничават движенията, дори я крият. При малките деца установяването на заболяването невинаги е лесно. Често при тях локалните симптоми не са толкова добре изразени.

 

При тийнейджърите, които съобщават за предшестваща травма в засегнатата област, е характерно, че след известен светъл период, през който няма оплаквания, мястото става отново болезнено и се появяват локалните симптоми.

 

Как се поставя диагнозата?

Ако са налице посочените оплаквания, е необходимо да се консултирате с лекар. Не се препоръчва изчаквателно поведение в този случаи, тъй като могат да възникнат опасни усложнения, а лечението да се затрудни. Лекарят ще снеме подробна анамнеза и ще извърши преглед.

 

След това се назначават параклинични изследвания. Кръвните изследвания с маркери на възпалението показват дали е налице възпалителен процес. Могат да се назначат и микробиологични изследвания – хемнокултура, образни изследвания – рентгенография, компютърна томография и други.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

Основно значение за добрия резултат от лечението и изхода от заболяването имат изборът на антибиотик, адекватната доза, продължителността на антибиотичния курс и съдействието от страна на родителите и детето. Обикновено терапията се извършва в болнично заведение с интравенозни антибиотици. При по-тежко протичащите инфекции може да се наложи хирургична обработка на засегната кост. При тази процедура се почиства раната, премахва се мъртвата тъкан и се прави дренаж.

 

Каква е превенцията?

Най-добрият начин за предпазване от развитие на заболяването е спазването на някои хигиенни правила. Всички наранявания на кожата, без значение от тяхната дълбочина, трябва добре да се почистят и третират с подходящ дезинфекционен разтвор. В някои случаи се препоръчва и употребата на локален антибиотичен крем за няколко дена. Раната трябва да започне да заздравява в първите 24 часа и да е напълно излекувана в рамките на 1 седмица. Всяко нараняване, което зараства по-бавно или предизвиква болка у детето, трябва да бъде консултирано от лекар.

 

Остеомиелитът е опасно заболяване и трябва да се лекува своевременно и агресивно, за да се избегнат усложнения.