Почти всяко дете разполага с мобилен телефон. Докато възможността за постоянен контакт с децата създава чувство на сигурност у родителите, съвсем не така стоят нещата по отношение здравословните аспекти от използването на апарата.

Заради резултати от изследвания за влиянието на мобилните телефони върху здравето при децата в дългосрочен план, британските експерти препоръчват използването им от тях само по необходимост – в краен случай.

Какви са съображенията им?

Мобилният телефон представлява един вид проводник, през който протича променлив ток с висока честота. Това създава радио вълни, които се излъчват от него и са предназначени да открият определен сигнал. Тези електромагнитни вълни с определена дължина се излъчват във всяка посока, включително и към главата на използващия апарата. Изследвания показват, че тези вълни се абсорбират от тъканите на организма, което пък повишава риска от туморни процеси.  

През последните години много се дискутираше вероятността от ракови заболявания заради употребата на мобилни телефони, но все още нито едно изследване в тази насока не потвърждава или отхвърля категорично този риск.

В началото на 2011 г. дори Световната здравна организация публикува доклад, който сочи вероятността мобилните телефони да предразполагат към развитие на рак.

Британско изследване от 2000 г. и друго шведско от 2008 г. алармират, че употребата на мобилни телефони може да предразположи развитието на глиома, туморно заболяване на нервната система, произтичащо от глиалните клетки в мозъка. Други две изследвания обаче от 2006 г. и края на 2011 г. не намират връзка между използването на апаратите и туморните заболявания на мозъка или нервната система.

Голямо изследване на Института за разпространение на рака в Дания, също не открива доказателства за подобна теза, а заключението му се базира въз основа на данни от 358 403 души, използвали мобилни апарати в продължение на 13 години. Естествено липсва информация за по-продължително време, както и конкретно за въздействието на апаратите в дългосрочен план върху детското здраве.

NEWS_MORE_BOXНа въпроса дали организмът на децата е по-податлив на въздействието на излъчванията от мобилните телефони, отговорът на експертите е положителен и това се доказва от изследване през октомври, публикувано в сп. Electromagnetic Biology and Medicine. Обяснението е, че костите на децата са много по-тънки, което означава, че мозъкът поглъща 10 пъти повече от лъчите сравнено с възрастните. Дори само заради това твърдение си заслужава да се въведе лимит на ползването на телефона от подрастващите, коментират здравни експерти.

Според шведски изследователи употребата на мобилни телефони в детска и юношеска възраст ще е причина за разпространение на мозъчни туморни заболявания в по-късен етап от живота. Рискът при използвалите апарати преди 20 години е пет пъти по-висок. Според тях децата под 12 години не бива да употребяват мобилни телефони, а за младежите до 20 трябва да се въведе ограничение и се посяга към тях само по спешност. Рискът за мозъка след тази възраст намалява, тъй като дотогава той е завършил развитието си.

Съветите, които могат да дадат засега експертите на родителите, е те да контролират времето на използване на мобилните телефони от децата. Полезно е да се въведе ограничение на продължителността на разговорите и броят им за деня. По-добре е децата да пишат съобщения, отколкото да разговарят, да ползват обикновените слушалки и мегафона, което позволява поставянето на апарата далеч от главата, и, естествено, се създадат някои правила кога и за какво да се използва мобилния телефон – нека продължителните разговори и уточненията да бъдат оставяни при срещите.