Нормалната телесна температура обикновено варира до 37,2 градуса. Над нейния контрол влияят различни фактори - като начин на хранене, физическа активност, температурата на околната среда, психическо състояние, както и приемът на медикаменти.

 

Температурата се повишава при активни инфекции. Това се случва заради активността на имунната система. Температура между 37,2 и 37,9 се счита за субфебрилитет. Температура на тялото над 38,4 градуса се счита за висока температура, а над 39,8 градуса - за опасно висока.


 

При повишаване на телесната температура обикновено се развиват и други симптоми - кашлица, кихане, миалгия и артралгия, задух, течащ нос, болка в ухото и други.

 

При продължителен фебрилен синдром, лекарската консултация е силно препоръчителна. При поява на температура с давност повече от 72 часа, е необходимо да се потърси консултация с лекар.

 

Независимо от факта, че температурата има протективен характер, при малки деца и кърмачета, тя може да бъде и доста опасна. Повишени стойности над 39 градуса при бебета и малки деца може да доведат до развитието на фебрилен гърч.

 

Други сериозни симптоми, налагащи своевременен преглед при повишена температура при бебета и малки деца, са: постоянен плач, затруднено дишане, трудноподвижност в главата или скованост в шията, летаргично и замаяно състояние.

 

Най-честите причини за развитие на температура са - грип, настинка, пневмония, апендицит, урогенитални инфекции, както и израстване на зъби при бебета и малки деца. Опасно висока температура се наблюдава при остър менингит, сепсис, ковид-19 и други.

 

Потърсете спешна медицинска помощ, ако срещате фебрилитет при деца между 2-4-месечна възраст; цианоза, състояние на делириум, летаргия, загуба на съзнание, халюцинации, силна водниста диария и повръщане, кръв в изпражненията при диария, нетърпима болка в главата, скованост в шията, както и при температура над 39,8 градуса.

 

За диагностика на температурен синдром може да се приложат различни методи - кръвни изследвания, образни изследвания, изследвания на урина и други, за да се установи произходът на температурата и да се приложи адекватно лечение.

 

За лечение на фебрилитет се прилагат различни антипиретици, като парацетамол, ибупрофен, метамизол и други, също така може да се приложат препарати за лечение на първичното огнище на болестта, според преценка на лекар при физикален преглед.