Нощното напикаване при децата е състояние, което се среща сравнително често и тук не става въпрос за обичайното изпускане през нощта при деца до пет години, което е напълно нормално, а за редовно неволно изпразване на пикочния мехур при деца над 5-годишна възраст. 
 
Счита се, че след втората година от живота детето започва постепенно да контролира позивитe за уриниране. Колко дълго обаче ще трае периодът, докато то спре да се напикава, е строго индивидуално. Синхронизирането на бъбречната функция, пълненето на пикочния мехур и волевото му изпразване представляват комплексен етап от развитието на нервната система на детето.
 
Когато обаче то премине пет години и това не се е случило, състоянието се приема за патологично и се означава като първична Enuresis nocturna. Ако детето отново започне да се изпуска неволно през нощта, след като са минали 6 месеца, през които е контролирало този процес, се говори за вторична Enuresis nocturna, която най-често е свързана с психологически проблем. Във всички случаи това състояние се нуждае от изясняване от специалист и назначаване на индивидуална терапия. 
 
Засегнатите деца се срамуват от нощното напикаване и често това води до депресивни състояния, стават по-затворени и изолирани, поради това, че не могат да посещават училищни лагери или да остават за през нощта при приятели. Семейството от друга страна също се опитва доста често да неглижира проблема, което забавя допълнително неговото разрешаване.
 
1. Какви са причините?
Първичната Enuresis nocturna е възможно да има органична причина. Важна роля в този случай играе хормонът вазопресин, който потиска освобождаването на течности от организма т.е. действа антидиуретично. Той контролира количеството течности в тялото и по този начин повлиява пълненето на пикочния мехур. Обикновено хипофизата секретира вазопресин пулсово в зависимост от времето през денонощието, така че да се отделя по-малко урина през нощта. При деца с първична Enuresis nocturna тази хормонална регулация може да е нарушена.
 
Нощното напикаване би могло да има и психосоциална причина. Осъществяването на контрол над изпразването на пикочния мехур е умение, което се придобива с времето и изисква нормалното протичане както на физически така и на психически процеси. Възможно е външни фактори като чести скандали в семейството да предизвикат нарушения в психосоциалното развитие на детето, което би могло да се изрази в неволево изпускане на урина по време на сън.
NEWS_MORE_BOX
Вторичната Enuresis nocturna обикновено има психосоматична причина. Тя би могла да настъпи след стресова ситуация, която е преживяло детето - загуба на член от семейството, раждане на братче или сестриче, лоша семейна среда, развод и др.
 
2. Какви са симптомите?
Enuresis nocturna е възможно да има придружаващи симптоми като:
  • дълбок сън,
  • трудно събуждане при достатъчно продължителен сън,
  • често неволно изпускане на голямо количество урина.

 

3. Как се поставя диагнозата?
След обстоен разговор с родителите и преглед, е нужно да се направи изследване на урината. Други диагностични методи, които се използват са ехография на бъбреци и пикочни пътища. Предприема се разговор с психолог за установяване на възможни отклонения в нервнопсихическото развитие на детето.
 
Важно! Ако детето е над 5 години и все още не може да контролира изпразването на пикочния мехур, е нужно своевременно изясняване на причината за това състояние от лекар.