Недобрият контрол над пикочния мехур или по-скоро продължаващото изпускане на детето по малка нужда през деня или през нощта, може да доведе до редица тревоги у родителите. В някои случаи особено при по-големите деца натискът отсрана на семейството може да създаде чувство за вина и срам, като за това допринася и сравнението му с връстниците.

 

Според проучване в Западна Европа всяко пето 5-годишно дете и всяко десето 7-годишно дете се изпуска по малка нужда.


 

Кога е нормално за едно дете да спре да се напикава?

Счита се, че случайното, инцидентно изпускане по малка нужда, дори при възрастните, е нормално. Повечето от децата усвояват контрола над пикочния си мехур около третия си рожден ден. По принцип момичетата се справят по-бързо и успешно с това в сравнение с момчетата. Повечето деца успяват безпроблемно да се научат да стискат през деня. За сухи нощи обаче понякога е необходимо повече време.

 

За нощно напикаване или енурезис ноктурна като симптом се говори след навършване на 5-годишна възраст на детето.

 

Какви са причините за нощното напикаване?

Най-честата причина за напикаване през нощта е нарушената секреция на антидиуретичен хормон. Той се отделя от хипофизата и води до обратно всмукване на водата в бъбреците, съответно намалява производството на урина. Секрецията му следва определен ритъм, който при малките деца все още не е напълно узрял.

 

При нощното напикаване съществува и определена наследственост. Често засегнатите деца спят дълбок сън, който не може да се наруши от сигналите на мозъка за препълнен пикочен мехур.

 

Какво трябва да направим?

Ако детето е навършило вече 5-годишна възраст, е необходимо ситуацията да се обсъди с лекуващия лекар. В някои случаи трябва да се изключи подлежаща причина за състоянието – например инфекция или аномалия на пикочните пътища, захарен диабет и други. Лекуващият лекар може да препоръча да проследите количеството на отделената урина и на изпитите течности в продължение на един или няколко дни.

 

Най-често състоянието е доброкачествено и с възрастта се „израства”.

  • Останете спокойни и проявете търпение, дори това да е трудно за Вас. Детето ще е по-малко напрегнато, ако разбере, че Вие не се ядосвате. Затова не го обвинявайте или притискайте по никакъв начин. По-скоро трябва да му обясните, че няма причина да се чувства засрамен, а причината за изпускането по малка нужда е в това, че на тялото му трябва още малко време, за да се научи да стиска. Бъдете дискретни, за да не се чувства детето засрамено пред другите членове на семейството и приятелите.
  • Прием на течности. Абсолютна забрана за прием на вода и течности във вечерните часове не се препоръчва, но след вечеря трябва да се намали количеството на приетите течности. Преди лягане детето трябва да се изпишка. Употребата на будилници и приспособления, които алармират, когато детето започне да се изпуска по малка нужда, не се препоръчват рутинно. Те не са полезни нито за детето, нито за родителите му.
  • Медикаменти. Медикаментозно лечение се налага в редки случаи. Използват се производни на антидиуретичния хормон. В някои случаи такова лечение се предписва при пътуване на детето, при пренощуване извън къщи и т.н.
  • Алтернативни средства. Могат да се използват хомеопатични медикаменти, предписани от специалист, както и някои билкови препарати. Масаж с масло от жълт кантарион на краката, бедрата и слабините преди сън също влиза в употреба в такива случаи.

Най-важно за родителите и семейството е, че това състояние в голяма част от случаите е безобидно и отшумява. Тъй като детето е също толкова притеснено, колкото родителите, е важно създаването на спокойна и подкрепяща семейна среда.