Подуване на корема, метеоризъм, болки, диария, отпаднало общо състояние, всичко това след консумация на млечна храна и то не веднъж... Подобно описание, когато се случва системно след консумация на мляко, следва да наведе на мисълта за непоносимост към лактоза...

 

Първа част на материалаСтрада ли детето от лактозна непоносимост?


Болките в корема обикновено се появяват два часа след консумация на мляко. Как се проявяват симптомите, зависи много от индивидуалният случай – от количествата лактаза, които отделя организмът.


Съществен симптом при лактозна непосимост е дискомфортът, който се появява всеки път след консумация на продукт, съдържащ млечна захар.


При консултацията, освен снемането на анемнеза, лекарят може да назначи изследване на дишането за наличието на водород, който е без цвят и вкус. Водородът се отделя, от микроорганизмите, които естествено обитават дебелото черво и са част от чревната полезна микрофлора. Неусвоената лактоза от организма се използва от бактериите в колона, от което и се отделя този газ.


Тестът се провежда след консумация на мляко, като на 15 минути се прави измерване за нивото на водород.


Показател за лактозна непоносимост е и когато след ограничителен режим на мляко, организмът отново започва да страда от консумацията му.


Терапията включва избягване на млечни продукти. По преценка на лекаря може да се включи медикаментозен препарат, който съдържа лактаза и се взима преди хранене.


Непоносимостта към млечна захар не означава непременно отказ от млечни продукти. Какво ще е ограничението зависи от индивидуалния случай. Възможно е той да се справя успешно с усвояването на продукти с ниско съдържание на лактоза.


Консултацията с диетолог при лактозна непоносимост е препоръчителна. Специалистът изготвя съобразен със случая режим, в който могат да са включени малки количества стари сирена, които са от тези продукти.


Заради полезните бифиду- и лактобактерии, че киселото мляко се усвоява по-добре, а и спомага храносмилането въобще. Смята се, че смесването на млечен продукт с друг вид храна, също предотвратява оплакванията.


Дали обаче тези храни са подходящи за консумация от засегнатия, може да определи лекарят.

NEWS_MORE_BOX

 

 

При някои единственият начин да компенсират апетита за мляко, е чрез специализирани млечни продукти, които не съдържат лактоза. Тези напитки са обогатени с калций. Като заместител при малките деца се използва соевото мляко.


Въобще набавянето на калций при лактозна недостатъчност е от съществено значение. Подходящ избор са зелените листни зеленчуци, като спанак.


По преценка на лекаря може да се включи прием на калций и витамин D.


При непоносимост към лактоза следва да се изключва от хранителния режим не само млякото, сиренето, кашкавалът, но и всички продукти, които я съдържат: масло, сметана, сухо мляко, суроватка и др. Препоръчително е етикетите на храните да се проверяват за съдържанието им преди закупуване за наличие на млечна захар.