Подуване на корема, метеоризъм, болки, диария, отпаднало общо състояние, всичко това след консумация на млечна храна и то не веднъж... Подобно описание, когато се случва системно след консумация на мляко, следва да наведе на мисълта за непоносимост към лактоза...


Лактозната непоносимост обяснява хранителните разстройства след консумация на млечна храна. Здравословният проблем се дължи на неспособност на организма да усвоява определена съставка в млякото – млечната захар – което и създава условия за непоносимост към хранителния продукт. Лактозната непоносимост се проявява към всички млечни произведения, сирена, кашкавал, сладолед, кремове, въобще съдържащите лактоза. Непоносимостта към лактозата обаче не означава алергия. Двете състояния са коренно различни.


Хранителната непононимост се дължи на особеност и проблем в храносмилателната система, докато хранителните алергии се появяват вследствие на свръх реакция на имунната система, която възприема дадено вещество в храната като "чуждо тяло". Лактозната непоносимост се развива  вследствие на недостатък на храносмилателната система да разгражда млечната захар до усвоими за организма форми.


Човешкият организъм усвоява млечната захар благодарение на специален ензим, секретиращ се в тънките черва, лактаза. При процеса на въздействие от лактозата се отделят глюкоза и галактоза, захари, които се абсорбират по-лесно от организма и се превръщат в енергия.


Обикновено при лактозна непоносимост организмът произвежда недостатъчно количество от ензима, поради което млечната захар остава несмляна. Преминаването й през червата води до образуване на газове, дискомфорт и водниста рядка диария.


В много случаи лактозната непоносимост е заложена генетично. От значение са традициите на храненето. Към състоянието са предразположени повече азиатци, африканци, испаноговорящи, индианци. Европейските народи, особено населяващите от умерените ширини, имат традиции в консумирането на млечни произведения от столетия, което е развило на генетично ниво способност на храносмилателната система да понася този вид храна. Българите се отличаваме с една от най-старите традиции, поради което лактозната непоносимост е рядко срещана сред населението ни, затова такава вероятност не бива да бъде изключвана.

 

NEWS_MORE_BOXОще повече че генетичният фактор не е единственият за развитието й. Лактозната недостатъчност може да се появи вследствие на заболявания – например, възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон.


Лактозна непосимост може да се развие и като временно състояние на организма, обусловено от прием на медикаменти или при диария.


И още нещо, възрастните винаги трябва да имаме едно наум при консумацията на мляко и млечни произведения. Организмът ни е устроен така, че след двегодишна възраст отделя по-малко количество от ензима лактаза. Така с напредването на годините, млечната храна става все по-чужда и неподходяща за възрастния. Това е и особеност, която осигурява изхранването и растежа на бебето и малкото дете. Все пак организмът ни е изграден да бъде кърмен.


 

 

В продължението: как да разберем дали не страдаме от непоносимост към млякото