Децата, които спят по-малко от 8 часа всяка нощ, срещат затруднения в училище според ново проучване. В него вземат участие 142 ученици от началното училище.


Учените сравняват колко време децата отделят за сън и постиженията им в училище. Данните сочат, че децата, които не си доспиват, особено на възраст 6 - 7 години, демонстрират по-слаби умения в общуването и решаването на основни математически задачи.


Недоспалите деца се затрудняват с правописа, граматиката и цялостното разбиране на учебния материал. Липсата на сън при малките ученици влияе по-малко върху тяхната памет и способността им да научават нова информация.


Проучването изтъква, че все повече деца се застояват до късно пред компютъра или телевизора.


Рамон Кладелас от Autonomous University в Барселона обяснява, че повечето деца спят по-малко от препоръчваното за интелектуалното им развитие време, а часовете загубен сън няма как да бъдат възстановени или наваксани.

 

 


Малките ученици, които спят осем или девет часа на нощ, постигат по-слаби резултати в училище, в сравнение с тези, които спят по девет – единадесет часа.


Когато сънят е по-малко от необходимото, децата могат да извършват ежедневните си дейности, но не и да разрешат сложни проблеми и задачи.