Възпалено гърло, кашлица, повишена температура – дали става въпрос за обикновена настинка или по-неприятния вариант, на грип?

 

Трудно можем да различим симптомите, те толкова си наподобяват. Разлики все пак има.


 

 

Представяме ви таблица, която ги илюстрира:
 

 

Настинка Грип
1. Заболяването настъпва бавно. Симптомите дават индикации от няколко дни, като постепенно се наблюдава влошаването им. 1. Детето заболява изведнъж. Не сте имали никакви подозрения относно здравословното му състояние предходния ден.
2. Температурата е повишена, но не висока. Възможно е въобще да не се отчита покачване на стойностите й.                                                                          2. Бързо развива висока телесна температура, над 39 оС. (За висока се приема телесната температура над 39,8 оС; повишена - над 38,4 дo 39,7 оС. За  леко повишена се смята температурата от 37,3 до 38,3 оС.)
3. Детето е леко отпаднало, но трудно можете да го задържите в леглото. Активно е и играе, но се изморява по-бързо и става по-капризно. 3. Силно отпаднало е. Апатично е към играта и случващото се около него. Трудно можете да го стимулирате за каквото и да било. Отпуснато е.
4. Апетитът му не е пострадал особено. 4. Отказва да се храни.
5. Главоболието и мускулните болки не са типични признаци при настинка. 5. Оплаква се от главоболие и мускулни болки.
6. Няма усещания за студено, треска. 6. Наблюдава се треска.

 

 

Имайте предвид, че грипът, както и всяко заболяване, се проявява различно при всеки организъм, като видове и брой симптоми. Това зависи много от имунитета на детето. При всяко заболяване, дори и да ви се струва лека настинка, е желателно да наблюдавате детето за признаци на влошаване. В случай, че се съмнявате за грип, по-разумно е да не забавяте посещението при личния лекар и вземането на подходящи терапевтични мерки. Все пак по-добре е симптомите да се тушират отрано, преди прогреса им, отколкото обратното.

Освен грипа и заболявания като пневмония, в началото могат да изглеждат като настинка. Когато състоянието вместо да се подобрява, се влошава, наблюдава се трудно дишане, продължава да се поддържа повишена температура и да е налично възпаление на гърлото, прегледът при лекар е наложителен, дори и ако е втори по ред.

NEWS_MORE_BOX


При положение, че детето страда от определено медицинско състояние не бива да се пренебрегва нито един симптом на заболяване и прегледът да се отлага във времето.

Антибиотици при настинка и грип не се изписват. Обикновено се назначават медикаменти, които да облекчат симптомите: високата температура, главоболието, възпаленото гърло, хремата и др., които най-често включват подходяща форма на парацетамол, сироп, капки за нос, укрепващи средства като витамин С и имуностимулатори. Антивирусни медикаменти се предписват, когато се предполага по-висок риск за здравето на детето заради конкретния случай.