Стресът в детството се свързва с повишен риск от натрупване на наднормено тегло, сочи ново проучване. 
 
Изследователите използват данни на 848 деца. Участие взимат и техните майки, които трябва да оценят събитията в живота на децата си, както и влиянието, което те оказват върху малчуганите. Оценката трябва да бъде от -3 до +3, съответно – никакво влияние, много силно влияние. Майките отговарят на тези въпроси, когато децата са на възраст 4, 9 и 11 години.
 
Проучени са четири категории на негативни събития – здравословни проблеми в семейството; работа, училище или финансова стабилност; емоционални аспекти на отношения в семейството; структура в семейството, рутина и загриженост.
 
Височината и тежестта на децата са измерени, когато те са на 15-годишна възраст. От общо 848 деца 260 са оценени като страдащи от наднормено тегло. 30% от тях са преживели негативни събития, в сравнение с 22% от децата, които са с нормално тегло
NEWS_MORE_BOX
 
Зависимостта между събитията и наднорменото тегло е най-силно изявена, когато проблемите са свързани със здравето на семейството; при децата на майки, които страдат от излишни килограми, както и при тези, на които не им е достигала храна. 
 
Изследователите обясняват, че няма особена разлика в резултатите при момичетата и момчетата. Те добавят още, че подкрепата на семейството е изключително важна при овладяването на стреса и излишните килограми. Родителите могат да помогнат да децата си да преминат през трудни моменти като разговарят с тях и ги подкрепят.
 
Данните от проучването са публикувано в сп. Pediatrics.