Продължителното използване на музикален плейър при висока сила на звука крие сериозен риск от проблеми със слуха при тийнейджъри, сочи изследване на университета в Тел Авив.

 
Нарастват притесненията относно евентуални поражения сред младото поколение, употребяващо масово музикални устройства, позволяващи висок интензитет на звука при отлично качество.
 
Един от четирима тийнейджъри е в опасност от ранна загуба на слуха, като пряк резултат от вредни навици за слушане на силна музика през слушалки, показват резултатите от изследването, публикувани в International Journal of Audiology
 
След 10-20 години може да се окаже, че цяло поколение млади хора страда от проблеми със слуха в много по-ранна възраст, в сравнение с миналите поколения, подчертават експертите. 
 
Загубата на слуха, причинена от непрекъснато излагане на силен шум, е бавен и прогресивен процес. Увреждането започва да се задълбочава към 30- или 40-годишна възраст. 
 
Изследването включва 289 души на възраст от 13 до 17 години, които дават информация за навиците си за слушане на музика, включително при какъв интензитет на звука и продължителност използват музикалните устройства. Учените провеждат и измервания на нивата на слушане в тиха и в шумна среда. Измерените нива на звука са използвани за изчисляване на потенциалния риск за слуха.
 
Оказва се, че 80% от тийнейджърите слушат редовно музика през музикални плейъри или джиесеми, 21% ги използват от един до четири часа дневно, а 8% - повече от 4 часа. Резултатите от акустичните измервания показват, че 1/4 от участниците са изложени на сериозен риск от загуба на слуха.
 
Експертите препоръчват производителите на музикални устройства да приемат европейските стандарти, които ограничават силата на звука на плейърите до 100 децибела. 
 
В следващите изследвания учените ще се фокусират върху навиците за слушане на музика при по-малки деца.