Д-р Виолета Чернодринска д.м., специалист офталмолог с дългогодишна практика в областта на детските очни заболявания.

Д-р Чернодринска е ръководител на Детско очно отделение в УМБАЛ "Александровска", главен асистент в Катедра по офталмология към Медицински Университет, София.

 

"Ретинопатия на недоносените - епидемиология, профилактика и лечение" е темата на докторантурата й. Д-р Чернодринска взима и магистърска степен по здравен мениджмънт.

За научен принос през 2002 г. получава първа награда "Проф. Стоимен Дъбов" за млад офталмолог. Има специализации в Moorfields Eye Hospital в Лондон, Великобритания, Department of Ophthalmology, Fukuoka University Hospital във Фукуока в Япония, Clinique ophtalmologique Universitaire de Creteil и Centre Hospitalier Intercommunal, Париж, Франция.

Издадени са над 250 нейни публикации и презентации в областта на детската офталмология.

Управител е на МЦ "Визус" и СОБАЛ "Визус".
Защо е важно детето да се прегледа при детски офталмолог?

В детска възраст се срещат редица очни заболявания, които са строго характерни. Грижата за очите на децата е обект на детската офталмология. Това се налага от факта, че децата не се оплакват от намалено зрение, не се самонаблюдават и не се самоанализират. С тях комуникацията е по-специфична, по-трудна, по-продължителна. За зрителните им проблеми се разбира едва, когато тръгнат на училище и започнат да се оплакват от невиждане на написаното на дъската, имат лош почерк, зачервяване на очите, особено вечер, често мигане. Едно от сериозните оплаквания на децата и родителите е честото главоболие, което се появява след усилени зрителни натоварвания. Най-често причините за него могат да бъдат спазъм на акомодацията или нарушение на бинокуларното, т.е. двуочното зрение.

При някои деца поради късно откриване на зрителните проблеми, се стига до трайно понижение на зрението на едното или двете очи - ”мързеливо око”. Медицинският термин на състоянието е амблиопия.Амблиопия е термин познат и употребяван още в древността, по времето на Хипократ. Амблус означава тъп, опсис – зрение. Заболяването представлява намаление на зрението – едностранно или двустранно при нормален вид на окото.
 

Приблизително 2% от децата по данни на Световната здравна организация страдат от амблиопия.
 

Особеното при амблиопията е, че при своевременното й откриване и лечение, рискът от намаление на зрението многократно се редуцира.


Кои са симптомите, по които един родител може да разпознае състоянието?

При едностранната амблиопия най-често родителите не забелязват, че детето им не вижда ясно с едното око. Заболяването се открива случайно при профилактичен преглед при личния лекар. Разпознава се и ако "мързеливото око" се отклони и се прояви кривогледство.
Едва при този видим дефект родителите предприемат консултация по случая на детето при очен специалист.
При двустранна амблиопия се наблюдава силно намалено зрение на двете очи.


Кои са причините за „мързеливото око“?

Най-често амблиопията се дължи:
 

  • на необходимостта от очила. Това е рефракционна амблиопия. Децата имат голям обем на акомодацията и компесаторните им възможности са много големи, т.е. те могат да виждат сравнително добре и когато имат нужда от висок диоптър за далекогледство. Когато обаче при това състояние се натоварят зрително, започва ежедневно главоболие. Често се случва родителите да не подозират, че детето им има нужда от очила и търсят проблема другаде.
  • когато едното от очите има нужда от диоптър. Това е анизометропична амблиопия. Тогава детето използва пълноценно само едното си, виждащото око. Така до мозъчната кора достига образът само от него. Другото око не се развива пълноценно, което в последствие води до отпадането му от акта на виждане. Мозъчните центрове, отговарящи за зрителния процес, изключват неясния образ от окото с рефракционна аномалия. В следствие на това не се развива бинокуларно, двуочно, зрение и стереозрение.
  • на вродена катаракта или друго заболяване, засягащо прозрачността на очните среди. Това е т.нар. депривационна амблиопия. Причината за този вид амблиопия се открива сравнително рано - в първите месеци след раждането, когато родителите забелязват проблема и посещават детски очен лекар.
  • на кривогледство - страбизмена амблиопия. В тези случаи амблиопия развива отклоненото око, което не се ползва в акта на гледане.Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя след очен преглед от специалист по детска офталмология.

Профилактиката е изключително важна за предотвратяване развитието на „мързеливо око“.

В момента благодарение на напредъка на високите технологии са на разположение скринингови методи за изследване на деца след 6-месечна възраст, които откриват опасността от развитие на амблиопия. Това дава възможност за навременното и предотвратяване.
С такива апарати разполагат специализираните детски очни болници.

Препоръчително е профилактични очни прегледи да се правят до навършване на една година на детето, на 3-4-годишна възраст и преди започване на училище.


Втора част на интервюто