Кои са общите неща между двете заболявания?


Морбили и варицела представляват вирусни инфекциозни заболявания, причинителите на които обаче са различни.

 


Общото между тях е, че са силно заразни, протичат с обрив и могат да доведат до развитие на редица усложнения, както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект. 


Механизмът на разпространение е въздушно-капков, което означава, че вирусите се предават лесно от дете на дете при кихане, кашляне, говорене. Затворените помещения и струпването на много деца на едно място, както в детските ясли и градини, благоприятстват разпространението им.


Имунитетът, който се изгражда след преболедуване и при двете заболявания, е дълготраен, за цял живот. Това означава, че повторно инфектиране не е възможно.


Какви са разликите между двете заболявания?

  • Инкубационен период. При варицела инкубационният период е между 10 и 21 дни, докато при морбили той обикновено е по-кратък – около 10-14 дни.
  • Контагиозен период. Това е времето, през което детето е заразно и съответно съществува инфекциозна опасност за останалите здрави деца. При варицела той е по-дълъг – от два дена преди поява на обрива до „завяхването” на последно появилите се обривни единици. При морбили детето е заразно четири дни преди поява на обрива и четири дни след появата му.
  • Обрив. Двете заболявания по принцип лесно могат да се отдиференцират по характеристиката на обрива. При варицела обривът е сърбящ, като обичайно обривните единици са в различна фаза на развитие – от новопоявили се до вече завяхващи (с образувани корички - крусти). Характерно е, че обривните единици първоначално са зачервени и леко надигнати над кожата (макуло-папулозни), а впоследствие преминават през фаза на везикули, т.е. образуват се „мехурчета”. При морбили обривът е несърбящ. По своята характеристика той е макуло-папулозен, лезиите са на нивото на кожата или са само леко надигнати над нея, но те не образуват везикули (мехурчета). Отделните обривни единици могат да се сливат в по-големи плаки. Разпространява се десцендентно – от главата надолу към тялото и после избледнява в обратната посока. 
  • Температура. При двете заболявания може да има повишена телесна температура, така че по този признак те не могат да се отграничат значително.
  • Прояви от страна на горните дихателни пътища. Такива са хрема, запушен нос, болки в гърлото, кашлица. При варицела те са по-редки и ако ги има по правило са по-слабо проявени. При морбили катаралните прояви от страна на горните дихателни пътища се срещат значително по-често и интензитетът им е по-голям.
  • Конюнктивит. При варицела възпалението на конюнктивите не е типично и се среща рядко, докато при морбили то е един от водещите симптоми в първия стадий преди появата на обрива. 
  • Лезии в устната кухина. При варицела могат да се наблюдават везикули и в областта на устната кухина. При морбили също може да има засягане на лигавицата – в предобривния период се формират т.нар. петна на Филатов-Коплик, които представляват белезникави петна на еритемна (зачервена) основа, разположени върху букалната лигавица, срещу предкътниците.
  • Продължителност. По принцип варицелата преминава за 5-10 дни, като усложненията са възможни, но се наблюдават по-рядко в сравнение с морбили. При морбили инфекцията може да се задържи по-продължително време – до 2-3 седмици, като непосредствените усложнения – остър отит, бронхит, пневмония, се срещат значително по-често.
  • Превенция. По принцип двете заболявания са ваксинопредотвратими, но докато ваксината срещу морбили е включена в задължителния Имунизационен календар на Република България, то тази срещу варицела все още не се намира свободно. Тя се поставя рутинно в някои от държавите в Европейския съюз, както и в САЩ.