Морбили е вирусно инфекциозно заболяване, което засяга кожата, дихателната система, нервната система и имунитета. Причинителят му е Morbillivirus, който е един от най-контагиозните (заразни) инфекциозни агенти, известни на медицината. Благодарение на широкото разпространение на ваксината против морбили през 60-те години на 20-ти век заболеваемостта рязко намалява. В последните години поради намаляване на напрегнатия колективен имунитет в резултат от недостатъчно доброто покритие на имунизациите, се наблюдава избухване на епидемии в някои балкански държави, включително и в България.

 

Как се разпространява заболяването?


 

Това става по въздушно-капков път – при говор, кихане, кашляне. Инфекциозните агенти проникват в организма през конюнктивата или дихателните пътища. Детето е заразно около 3 дни преди появата на обрива и около 4-6 дни след появата му. Невинаги е нужен пряк контакт, за да се зарази даден човек. Инфекциозните агенти запазват своята жизнеспособност в рамките на около 1 час в затворени помещения.

 

Каква е клиничната картина?

 

В началната фаза на заболяването то протича като обикновена вирусна инфекция. В този период правилната диагноза трудно се поставя. Налице е увредено общо състояние, висока температура, зачервяване на лицето, кашлица, конюнктивит, сълзене от очите, гърлото е зачервено.

 

Около 1-4 дни след това в устната кухина, върху букалната лигавица, могат да се открият патогномичните (специфични) за заболяването петна на Филатов-Коплик. Те представляват зачервени петънца, които имат белезникав център. Наблюдават се в около 50-70% от случаите.

 

Няколко дни след появата на първите симптоми (обикновено между 2 до 4), се появява и обривът. Той започва от главата – първите обривни единици се появяват зад ушите, по врата, по челото – на прехода с косата. След това бързо се разпространява надолу към останалата част от тялото. В около 50% от случаите обривът обхваща и дланите и стъпалата. Обривните единици могат да конфлуират (да се слеят), образувайки по-обширни лезии.

 

С появата на обрива останалите симптоми започват да отслабват, общото състояние на детето се подобрява, температурата спада. Обривът изчезва за около 7 дни в последователността, в която се е появил. Често след него кожата започва да се лющи. Кашлицата се задържа най-продължително време – обикновено повече от 10 дни.

 

Какви са промените в параклиниката?

 

В пълната кръвна картина се установява понижаване общия брой на левкоцитите. Факторите на възпалението – СУЕ и С-реактивен протеин обикновено са в норма, когато не е налице подлежаща бактериална инфекция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата?

 

Когато е налице анамнеза за контакт с болен от морбили или епидемиологична обстановка, диагнозата се поставя сравнително лесно. В противен случай е необходимо извършване на изследвания. В острата фаза IgM антителата се позитивират 1-2 дни след появата на обрива и се задържат в рамките на около месец. Вирусът може да се търси още в урина, кръв, секрет от дихателните пътища посредством полимеразна верижна реакция – PCR.

 

Какви са възможните усложнения?

 

Най-честото усложнение е развитието на пневмония. Тя може да бъде директно причинена от вирусните инфекциозни агенти или в резултат от вторична бактериална инфекция. Други усложнения от страна на дихателната система включват трахеит, бронхиолит, ларингит, остър среден отит.

 

От страна на храносмилателната система най-често се наблюдават повръщане и диария. Най-големият риск в случая е от обезводняване на детето. От страна на нервната система могат да се наблюдават фебрилни гърчове, енцефалит, кома.

 

Какво е лечението?

 

То е изцяло симптоматично. Има някои проучвания за ролята на витамин А в терапията, като се счита, че той има положителен ефект върху продължителността и еволюцията на заболяването.