"Бибата" на детето ви пада на земята. Какво правите – измивате я или я изчиствате, така неохотно, със собствената си слюнка? Не се чувствайте гузно, ако случайно последното някога ви е хрумвало, защото ново проучване ни съобщава, че майчината слюнка може да помогне на имунната система на малкото в борбата й с алергиите.

 

Преди обаче да продължим по-напред, нужно е да уточним, че настоящият материал не е призив да започнете да облизвате бибероните на малчуганите. Изследването, което беше представено по време на тазгодишната научна среща на Американския колеж по алергия, астма и имунология, всъщност не е установило каузална зависимост между двата изследвани феномена. С други думи, то не ви казва: „ако смучете бибата, детето няма да развие алергии“.


 

Въпреки това, изследователският екип забелязва, че бебетата, чиито майки съобщават, че са изчиствали бибероните със собствената си уста, имат по-ниски нива на специфичен протеин, познат като IgE, който е свързан с развитието на алергии. Разбира се, поради спецификата на проучването, екипът няма как да докаже, че тази почистваща практика реално не е корелирана с други важни фактори, които стимулират имунитета на децата.

 

Наистина, проучването си има своите експериментални слабости (например извадката е прекалено ограничена), но е в съчетание с други анализи на същата тема. Например проучване от 2018 г., публикувано в Occupational and Environmental Medicine, съобщава, че излагането на деца на „фермерска“ среда намалява риска от атопична сенсибилизация. Друга статия, този път от 2016 г. в Pediatric Allergy and Immunology, демонстрира, че раждането чрез цезарово сечение предразполага някои деца към алергичен отговор към някои храни, тъй като детето не е минало през микробите във вагиналния канал на майката. Още по-изненадващи резултати можем да намерим в издание на журнала Pediatrics от март 2015, където ни става ясно, че в семейства, които използват ръчно миене на съдове, алергичните заболявания при децата са по-редки, отколкото при тези, чиито семейства разчитат на миялна

 

На базата на подобни проучвания, учените и медиците са развили т.нар. „хигиенна хипотеза“, според която излагането на микроби по време на ранния живот на детето стимулира имунологична толерантност и по този начин намалява риска от развитие на алергии.