Лятото е сезонът на стомашно-чревните инфекции, като затова си има редица причини. Именно топлото време благоприятства по-бързото разваляне на храната при неправилно съхранение. От друга страна, по време на летните почивки в курортите се предпочита хранене навън – в ресторанти и заведения за бързо хранене. Ако са налице лоши хигиенни условия, това може да стане предпоставка за разпространение на т.нар. летни вируси. 


Голяма част от стомашно-чревните вируси се разпространяват по фекално-орален път, като често заразяването става при нередовно миене на ръцете.  

 


Най-честите вирусни причинители на стомашно-чревните инфекции са Рота- и Норовирусите, като при кърмачетата и малките деца по-често се касае за ротавирусна инфекция, докато при по-големите и възрастните - за норовирусна. Двата вирусни причинителя са силно заразни, поради което инфекцията много лесно се предава от дете на дете, като са възможни и епидемии.

 

Освен това характерно е, че вирусите се отделят с изпражненията в няколи случаи до няколко седмици след отзвучаване на симптомите. Тези два факта създават предпоставка за бързо разпространение на инфекцията при лоши хигиенни условия. 


След заразяване до появата на първите симптоми преминават от няколко часа до 1-2 дни (инкубационен период).

 

Какви са симптомите?

Вирусите причиняват възпалителен процес, засягащ стомашно-чревната лигавица. В резултат при детето се появяват типичните симптоми – гадене, повръщане, болки в корема и диария. Обикновено заболяването започва с многократни повръщания. Детето се изтощава, става неспокойно, плачливо. За това допринасят и съпътстващите коремни болки.

 

Обикновено няколко часа след това започва диарията, която е воднисто-кашава, може да са налице и примеси слуз. Често фебрилитетът е съпътстващ симптом. Това засилва още повече дискомфорта на детето. 

 

Заболяването може да протече усложнено и да доведе до развитие на тежка дехидратация, особено при кърмачета и малки деца. Те много бързо се обезводняват, поради което при тях по-често се налага прием в болница и провеждане на венозна рехидратация. 

 

Как да помогнем на детето?

Специфично лечение срещу вирусните причинители няма. Предприема се само симптоматично такова, като основната цел е предотвратяване развитието на дехидратация у детето. По правило заболяването се самоограничава за 2-6 дни. Ето как може да помогнете на детето:

 

  • Осигурете му спокойствие и почивка в къщи. Това ще подпомогне организма да се справи по-лесно и успешно със заболяването.
  • Давайте му достатъчно количество течности. Тъй като детето по време на повръщане и диария губи много течности, но и електролити, е особено важно да му се дава не само вода, но и да се наваксват електролитните загуби. По тази причина се препоръчва рехидратацията да се извършва със специални перорални (които се дават през устата) рехидратиращи разтвори. Според инструкциите за употреба те се разтварят в определено количество преварена вода и се дават на детето по малко и начесто. Колкото повече изпие детето, толкова по-добре. Разтворите могат да се дават с помощта на чаша, биберон, шише, лъжичка, спринцовка, сламка. Обикновено справянето с пероралната рехидратация спестява на детето приема в болницата и съответно извършването на венозна рехидратация. 
  • Не давайте на детето препарати против повръщане, които са предназначени за възрастни. Много често те не са показани за употреба в детска възраст.
  • По отношение на диарията най-често се препоръчва употребата на пробиотици, рацекадотрил, диосмектит и други, които задължително трябва да са назначени от лекар. Не прибягвайте до самолечение, особено с антимотилитетни медикаменти, които често не са показани за детска възраст.
  • Диетичен режим. Важно е въздържането от определени храни, които могат да провокират или да засилят съществуващите оплаквания. В първия ден се препоръчва детето да консумира само бисквити (обикновени), сухари и солети. От следващите дни диетата постепенно се разширява, като менюто трябва да включва предимно сложни въглехидрати (например картофи, ориз).

Следва продължение...