Със завръщането на децата в детските градини и настъпването на лятото, се очаква нарастване на заболеваемостта от редовни сезонни инфекции. Типични за лятото и ранна есен са ентеровирусите. Те се разпространяват предимно по фекално-орален път и по-рядко по въздушно капков.

 

Източник представляват болните, както и носителите. Ентеровирусите се разпространяват чрез отделени назалните и гърлени секрети, слюнка, секрет от везикулите, изпражненията и при кихане и кащляне. След преболедуване, е възможно човек да отделя вируса в околната среда в продължение на 1-2 месеца.Ентеровирусите са голяма група, която включва над 50 вируса, разпределени в 5 групи: полиовируси, Coxackie goup A, Coxackie group, Echovirus Enterovirus - 4 типа.


Всеки от тях причиниява разнообразна симптоматика, a тежестта на протичане варира от лека настинка, до тежко засягане на жизненоважни органи, като сърце и мозък.


При децата често избухват малки епидемични взривове, от коксаки А16 вируси, които причиняват болестта уста-ръка-крак (hand-foot-mouth disease HFMD). Заболяването протича с много специфична клинична симптоматика и е изключително заразно.


Обикновено боледуват деца до 10-годишна възраст, като най-заегнати са до 5 години. Особено уязвими са колективите в детски градини и домове за отглеждане, поради близкият контакт на децата, склонността да лапат предмети и липсата на все още изградени хигиенни навици сред по-малките.

 

Клинична картина

След инкубационен период от 3 до 6 дни, обикновено се появяват първите симптоми:

  • Болки в гърлото;
  • Везикули(мехурчета) по езика, букалната лигавица и твърдото небце;
  • Макуло-папулозен обрив по ръцете и стъпалата, понякога в седалищна област;
  • Температура;
  • Раздразнителност, силно неразположение;
  • Отказ от храна;

Заболяването обикновено започва с появата на силни болки в гърлото, отказ от храна и висока температура. Детето става неспокойно, един-два дни след повишаването на температурата се появят везикулозните лезии в устна кухина. В последствие възниква макуло-папулозен обрив по дланите и стъпалата, може да се наблюдават и везикули. Рядко обрива може да засегне седалище, ръце или крака.


В някои случаи се наблюдават само афтозни изменения в устна кухуна, като липсва обрив. При някои пациенти, обикновено възрастни, вирусната инфекция може да протече напълно безсимптомно.

 

След преболедуване се развива траен типово-специфичен имунитет. Решаващ за справяне с инфекцията е хуморалният имунитет. Пациенти с дефицит на хуморалния имунитет може да развият тежки усложнения, като хронични менингити и менингоенцефалити с лоша прогноза.

 

Какво е лечението?

Лечението е изцяло симптоматично
На първо място важно е детето да остане добре хидратирано. При появата на афтозните измения изключително се затруднява приемът на храна и течности. Предлагайте леко хладни напитки, избягвайте киселите и солени разтвори. Ако забележите белези на дехидратация-хлътнали очни ябълки, обложен език, сухи лигавици, намалено количество урина, то незабавно посетете личния лекар на детето.


Температуропонижаващи средства

Можете да използвате:

  • Физикални средства (студен компрес под мишници и между краката или обливане с леко хладка вода);
  • Медикаменти - нестероидни противовъзпалителни-парацетамол или ибупрофен. По възможност предлагайте температуропонижаващи при температура над 38 градуса, спазвайте минимален интервал от 4 часа между приемите и дозирайте спрямо указанията за килограмите на детето.


Спрейове за гърло

В аптеките може да се открие голямо разнообразие на спрейове за гърло. За облекчение на болката се прилагат тези, съдържащи локален анестетик и/или нестероидно противовъзпалително. Имайте предвид опасността от алергични реакции!

 

Как да предпазим детето?

Добрите санитарно-хигиенни мерки могат да намалят риска от заразяване.


Честото миене на ръце е на първо място. При децата е важно този навик да се създаде от възможно най-ранна възраст. Децата имат навика да поставят почти всичко, което видят в устата си, не спирайте да се опитвате да ги обучите че това не е правилно, колкото и безнадеждно да изглежда на моменти.


За детските градини и домове за отглеждане от ключово значение се оказват мерките за дезинфекция. Обработката на повърхности, подове и санитарни помещения трябва да става на определени интервали. На определени часове се почистват играчките и общите помещения.


Болните се изолират. При поставяне на диагнозата, детето трябва да спре да посещава училище или детска градина и извеждането, най-малкото до пълното нормализиране на температурата и възстановяване на афтозните изменения и обрива.