Голяма част от летните инфекции, които се наблюдават при децата, се дължат на вируси. Формата им на проява може да бъде различна. Например симптоматиката им да наподобява грипоподобно заболяване – това е т.нар. „летен грип“, да се изяви „ръка, крак, уста“ синдром, ентеровирусен екзантем, херпангина и пр. Формите на протичане на летните инфекции можете да разгледате в предната част от поредицата: 9 болести, които причиняват ентеровирусите. За причинителите и начините на заразяване – първата публикация от поредицата за причинителите на летните инфекции.  
 

Какво трябва да напряват родителите, когато детето им получи симптоми на стомашно-чревна инфекция, причинена от ентеровируси?

Повишената температура е защитна реакция на организма, чрез която той  се бори сам с инфекцията. Понижаването на температурата на всяка цена с лекарствени средства създава благоприятна среда за по-нататъшното размножаване на микроорганизмите и разпространението им в тъканите. Ето защо до 38,0 оС не се дава антипиретик.

Ако общото състояние на детето е добро, т.е. то е контактно, жизнено, продължава да играе, може да се изчака с приема на лекарства и при по-висока температура (до 38,5 оС).

Ако обаче детето има втрисане, ако е неспокойно, отпуснато, появи се цианоза (посиняване около устата, на крайниците или на цялото тяло)  или е получавало фебрилни гърчове, тогава трябва да се даде лекарство и при по-ниски стойности.

Фебрилните гърчове не са свързани с високите стойности на температурата, а са проява на индувидуалност на организма и при такива деца могат да се изявят при температура под 38,0 оС. 4-5 % от децата до 5-годишна възраст получават фебрилни гърчове, но те не са животозастрашаващи, тъй като не са свързани с органични и структурни промени на мозъчното вещество. Важно е при такъв случай главата на детето да се отметне назад, за да са освободят дихателните пътища(не се дърпа езика навън). Друг важен момент е даването на достатъчно ефективна доза  от съответния антипиретик.


NEWS_MORE_BOXАко искаме да свалим максимално бързо и по-трайно температурата, дозата трябва да бъде достатъчно работеща. Например Панадол, Ефералган, които са Парацетамол, се дозират 1 мл/кг тегло на прием, Нурофен 100мг/5мл – 1мл/кг тегло на прием, Нурофен 200мг/5мл – 0,5мл/кг тегло на прием, като се редуват през 4 часа, но стремежът е да не се дават повече от 3 за 24 часа, като трябва да са съобразени с общото състояние на детето.

Ако все пак вечерта детето е неспокойно, възбудено, плаче, може да се даде една доза, за да спи спокойно, тъй като добрият сън също е от значение за хода на заболяването.

По време на боледуването детето трябва да си стои вкъщи. Не е добра идея да се разхожда навън, да контактува с други деца. Важен момент в лечението е и храненето. Не е задължително детето непременно да яде така и това, което е консумирало в условията на здраве. То не трябва да се насилва да яде, а ако иска да му се предлагат любимите неща, без да се прехранва. Отказът от храна не създава сериозен проблем, сериозен е проблемът, когато детето отказва прием на течности. То трябва да пие, защото това, което може да влоши състоянието му е обезводняването.

Антибиотиците са излишни, те не влияят на вирусите и не само, че няма да подпомогнат състоянието, но могат и да го усложнят като натоварят допълнително стомашно-чревния тракт. Това, че детето има температура, не означава, че трябва да се лекува с антибиотик. Нормално е детето да има висока температурата 4-5, понякога и повече дни. Родителите трябва да знаят, че има технологично време, за да могат компенсаторните механизми на организма да се задействуват достатъчно за преодоляване на заболяването.         
 

Кога трябва да се търси лекарска помощ?

Ентеровирусните инфекции протичат сравнително леко и рядко са причина за хоспитализация. При някои случаи е наложителен преглед от лекар-специалист - деца до 5-6-годишна възраст, при които повръщането може да причини дехидратация и клиника на мозъчен оток или невроинфекция, са индикация за болнично лечение.

При оплаквания от много силно главоболие, което е продължително, постоянно и не се повлиява от приложените болкоуспокояващи лекарства, изразена фотофобия – дразнене от светлина, дезориентираност, сънливост до степен на затруднен словесен контакт, за кърмачета – неспокойствие, постоянен плач или често изпискване, сънливост, „бомбирана“  фонтанела, е задължително да се проведе лечение в болнична обстановка.

В следващата част от поредицата летни инфекции при децата: Други вирусни и бактериални инфекции при децата, от типа на салмонелозата

 Д-р Снежа Шаламанова завършва Медицински университет – Пловдив през 1989 г. През периода 1990 – 1994 г. е разпределена като участъков педиатър в Панагюрище. През 1996 – 2000 г. работи като участъков педиатър в Перник. През 2000 – 2007 г. има практика на общопрактикуващ лекар в Перник, като пациентите й отново са предимно деца.

През 2006 г. взима специалност по детски болести.

От ноември 2010 г. до момента е в лекарския състав на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“. В момента е в процес на придобиване на втора специалност по инфекциозни болести. От ноември 2013 г. работи и в Медицински център „Детско здраве“.