Ларингитът представлява възпаление на линкса и е от най-честите патологични състояния в тази област. Протичането може да бъде остро или хронично.


Острият ларингит настъпва внезапно и обикновено се самоограничава. При наличие на симптоми за повече от 3 седмици, състоянието се определя като хроничен ларингит. От етиологична гледна точка в резултат на възпаление или излгане на токсични вещества. Инфекцrозните причинители най-често са вируси, но могат да бъдат и бактерии.


Хроничният ларингит, както подсказва името му, включва продължително наличие на симптомите. Състоянието не е типично за детска възраст, освен ако няма предразполагащи фактори. Той може да се дължи както на фактори от средата като цигарен дим, замърсяване, раздразнение в резултат на инхалации при астма, гастроезофагеален рефлукс и др.Клиничните прояви на острия ларингит са в добавка, към симптомите от страна на инфекцията на горни дихателни пътища (могат да включват хрема, температура, болки в гърлото, суха кашлица) внезапно се появява промяна в гласа или с падане на гласа, лаеща кашлица.

 

При по-малките деца е по-вероятна появата на ларингитен пристъп. Те обичайно настъпват посред нощ, детето се събужда със затруднено дишане, лаеща кашлица, променен до липсващ глас, учестено диашен и типичен кукуригащ звук при вдишване (инспираторен стридор).

 

Други възможни принаци са:

  • Одинофония (болка, дискомфорт по време на говорене);
  • Дисфагия (нарушения на преглъщането);
  • Одинофагия (болезнено преглъщане);
  • Хрема;
  • Секреция по задна фарингеална стена;
  • Възпалено гърло;
  • Хрема и запушен нос;
  • Гадене;
  • Повръащне.

Диагнозата се поставя по клиничните прояви и обичайно не се налагат допълнителни изследвания. При директна ларингоскопия се установяват отока и зачеряването на гласните връзки. Движенията на гласните връзки са видимо затруднени.и е нарушено предаването на звука.

Какво е лечението?

Предвид вирусната етиология, състоянието се саморазрешва за няколко дни. Редица мерки могат да имат положителен ефект и да подобрят състоянието.


Инхалации с фииологичен разтвор - влажният въздух действа директно на гласните струни, като ги овлажнява и спомага за прочистване на секрета и ексудата;


Препоръчва се пълна почивка на гласа, въпреки че това е невъзможно. Трябва особено да се избягва шепнено, тъй като то предизвиква хиперфункция на ларинкса.


При наличие на предразполагащи фактори или известни подлежащи заболявания (акто ГЕР) се предприема адекватно лечение на основното заболяване.

 

Следва продължение...
 

Библиография:

1. Acute Laryngitis Medication, Rahul K Shah, MD, FACS, FAAP; Chief Editor: Arlen D Meyers, MD, MBA 
2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition
by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;