Какво представляват кръвните тестове?

Кръвните тестове се извършват след вземане на кръвна проба. Лекарите назначават кръвни тестове, за да проверят нивото на различни показатели - глюкоза, хемоглобин, бели кръвни клетки и др. Това спомага за установяването на някои заболявания или състояния. Чрез кръвни проби може да се определи и функционалното състояние на даден орган (като бъбреци, черен дроб и т.н.).

Какво представлява ПКК?


Често срещаното ПКК, е абревиатура на Пълна Кръвна Картина. Чрез този тест се определя броят на различните видове кръвни клетки, както и някои техни особености:

 

  • Еr - еритроцити (червени кръвни клетки), които транспортират кислород до всички части на тялото;
  • Leu - левкоцити (бели кръвни клетки), които участват в справянето с различни инфекции;
  • Tr - тромбоцити, които участват в образуването на съсирек, с цел спиране на кървенето;

Защо се изследва ПКК?

Изследването може да бъде част от рутинна профилактика или да се назначи при наличие на конкретни оплаквания. Броят на различните кръвни клетки и налични отклонения в тях, насочват към различни проблеми, като анемия, инфекция, възпалителен процес и др.

Как да се подготвим за изследването?

Няма ограничения в приема на вода и течности преди взимането на кръвната проба, освен, ако не се налагат други конкретни тестове, които изискват предварително гладуване.


Кажете на своя лекар за всички лекарства, които детето приема, защото те могат да повлияят на резултатите. Предупредете и ако някога е извършвано кръвопреливане.

 

Подходящото облекло включва тениска или дреха с къс ръкав, за да улесните манипулатора. Носете любима играчка, с която да отвлечете вниманието му от процедурата.

Как се взима кръвната проба?

За повечето кръвни тестове е необходимо малко количество кръв от вена. За целта при вземането на пробата се спазват следните стъпки:

  • Поставя се еластична превръзка (есмарх);
  • Почиства се кожата над мястото на убождане;
  • С игла внимателно се пунктира вената;
  • Изтегля се малко количество кръв;
  • Иглата се изважда, а есмархът се развързва;
  • На мястото на убождането се поставя памук с който е важно да притискате внимателно мястото, поне 5 мин (без да разтривате), за да се избегне образуването на малък кръвоизлив (хематоми);

При кърмачета и по-малки деца, в някои случаи е възможно взимането на кръв чрез убождане на пета или пръст. След като се почисти кожният участък, се убожда с игла, след което кръвта се събира с помощта на капилярка или малка епруветка.

 

Взимането на кръв е по-скоро стресиращо за децата, отколкото болезнено.

Може ли да бъда до детето по време на процедурата?

Обикновено не е проблем родителите да присъстват. Помогнете да се отпусне и да съдейства, ато стои спокойно. При поставянето на иглата във вената се опитате да отвлечете вниманието му като пеете любима песничка и се стараете да не гледа иглата.

Колко дълго продължава?

В повечето случаи вземането на  кръв отнема няколко минути. Понякага откриването на вена може да се окаже трудно и да се наложи повторно обождане. Като родител е напълно нормално да бъдете притеснени, когато детето страда, но за да премине успешно вторият опит е важно да запазите спокойствие и да проявите разбиране към манипулатора.

Какво следва?

След приключване на манипулацията е възможно да се появи лека синина или зачервяване. Това е обичайно, особено при децата поради малкия калибър на съдовете, тънката кожа и по-лесното травмиране. Това ще премине за няколко дни.

Кога стават готови резултатите?

Кръвните проби се обработват машинно, като това може да отнеме от няколко часа до ден, след взимането на кръвта. Ако се установят отклонения в резултатите, лекуващият лекар е възможно да назначи допълнителни изследвания, за да се уточни проблемът.

Има ли някакви рискове при изследването?

Вземането на кръвна проба е безопасно с минимални рискове. На някои деца е възможно да им прилошее или причернее по време на процедурата. При някои съществува силен страх от игли и убождане.

 

Появата на леки синини, които отминават за няколко дние нормална. Потърсете лекар, ако дискомфорта се засилва или  не отминават продължително време.


За всякакви въпроси, свързани с изследването, можете да попитате лекуващия лекар.