Кървенето от носа при децата най-често се получава заради нараняване на кръвоносен съд, което може да се получи при почистването му или удряне. Не бива да се изключва и вероятността детето да е въвело някакъв предмет в носа.

Кървенето от носа е тревожно събитие за децата. Ето защо е важно родителите да запазят спокойствие и проведат по етапно грижите за спирането му и успокояването на малчугана.

Вместо да легне, препоръчително е детето да седне и леко да наклони глава назад, така че кръвта да не се стича по носоглътката му, а да излиза навън. Освен това при легнало положение се повишава кръвното налягане в главата, което ускорява кръвопотока и удължава спирането на кървенето от носа.

Почистете внимателно излязлата кръв и с помощта на чиста кърпичка притиснете лекичко ноздрите на детето за десетина минути. Би трябвало за това време кръвотечението да спре. По този начин се притиска и спукания кръвоносен съд и се дава възможност на кръвта да се сгъсти и да се спре изтичането й. През това време се опитайте да разсеете детето с разговор или някаква история.

Нека детето да остане да си почива за още 10 минути. Желателно е след това да се отдаде на по-спокойни занимания, за да се предотврати ново кръвотечение.

В следващите дни е препоръчително то да пази носа си от нараняване, включително и силно духане с цел отделяне на събрали се секрети.

NEWS_MORE_BOX


Честото кървене от носа при някои деца се получава заради това че кръвоносните съдове се намират непосредствено до лигавицата, при което вероятността от нараняването им е много по-висока. Това може да се случи само при духане на носа, заради по-сух или влажен въздух, по-динамична игра, чопленето му...

Кървенето от носа не бива да предизвиква тревога у родителите, дори и да е често. То е един вид нормално явление за детството. Все пак, ако то ви тревожи, консултацията с личния лекар на детето не е излишна. В много редки случаи кървенето от носа може да е свързано с проблеми на кръвосъсирването, което може да се установи чрез провеждането на съответните кръвни изследвания.

Опасно е, когато детето е вмъкнало някакъв малък предмет в носа. Тогава е повече от препоръчително отстраняването му да се извърши от лекар. Не се опитвайте да измъкнете предмета сами, за да се избегне опасността той да навлезе по-навътре.


При кои други случаи трябва да се потърси медицинска помощ:


  • Ако кървенето от носа продължи повече от 15 минути.
  • При затруднено дишане.
  • При вероятност от счупване на носа.
  • Когато има кървене и от венците и ушите.