Бебето има изключително тънка, чувствителна кожа, която бързо реагира при контакт с дразнещи материи, предразположена е към инфекции и често става повод за притеснение сред родителите. В периода на новороденото – от раждането до 28 ден, могат да се наблюдават някои прояви, които са израз на адаптацията на здравото дете към външната среда. Когато те преминават спонтанно, бързо и не налагат лечение, се приемат за физиологични адаптационни прояви. При рисковите новородени (родените преждевременно, с ниско тегло при раждането, от бременност с усложнения, многоплодна бременност и др.) тези адаптационни прояви, могат да имат по - тежко протичане.

 

Еритема неонаторум (Erythema neonatorum)


В първите няколко дни след раждането, настъпва физиологично зачервяване на кожата, което се последва от фино залющване. То се дължи на контакта на кожата с дрехите и студения въздух, при което настъпва дилатация на повърхностните капиляри.


Кожата трябва добре да се омазнява, за да се избегне по-тежко залющване.

 

Еритема токсикум неонаторум (Еrythema toxicum neonatorum)

Новороденото на естествено хранене, приема коластра, храна която е с високо белтъчно съдържание. При някои деца се наблюдава появата на макуло – папулозен обрив, който обхваща крайниците, тялото и лицето. Обривните единици имат бледа централна зона и периферно зачервяване, надигнато над здравата кожа.


Той се дължи на алергична реакция към високото белтъчно съдържание на коластрата. Появява се около 48 час след раждането и изчезва около 3-4 ден с появата на преходното мляко и зрялата кърма.

 

Комедони

При голяма част от новородените могат да се наблюдават комедони. Те представляват малки бели, леко надигнати възелчета. Разполагат се основно по лицето - носа и на местата богати на повече мастни жлези. Хиперсекрецията на мастните жлези е хормонално обусловена. Отминават спонатанно, като се следи за добрата хигиена на кожата и се избягва травмирането ѝ.

 

„Бебешко акне“ или Acne neonatorum

В някои случаи, въпреки усилията на родителите, комедоните се инфектират, тогава се касае за acne neonatorum. Обичайно настъпва хипертрофия на мастните жлези, с локален еритмем, в някои случаи се наблюдават възпалени папули и пустули. Наблюдава се в първите 4 седмици след раждането и е по - често срещано сред мъжкия пол.


Свързва се с редица фактори:

  • Повишена продукция на себум;
  • Влияние на майчините хормони;
  • Колонизация на мастните жлези с Malassezia species;
  • Увеличения размер на мастните жлези, може да се дължи на повишената продукция на хормони от релативно увеличените надбъбречни жлези на новороденото в първият месец;

Важна е адекватната оценка на състоянието от специалист. При лек до умерено изразен самоограничаващ се процес, настъпва спонтанно възстановяване от 1 до 3 месечна възраст. При по-тежките случаи лечението включва локални антибиотични срества, азелаинова киселина, третионин и др. по лекарска преценка.

 

Адекватна грижа за кожата на новороденото

Здравата кожа на бебето е изключително важна за доброто общо състояние и комфорт. Адекватната грижа включва осигуряване на оптимален температурен комфорт, поддържане на добра хигиена и правилен подбор на дрехи.

  • Новородените се отглеждат при температура около 23-24 оС като до края на първия месец постепенно трябва да се адаптират към днена температура 22 оС и нощна с около 2 градуса по-ниска. 
  • Къпането в първите седмици не е нужно да бъде ежедневно. Достатъчно е веднъж на всеки 2-3 дни при температура на водата около 37 оС и затоплено помещение до около 25 - 27 оС. За зимните месеци се препоръчва да нанасяте бебешко олио след баня и колдкрем при разходки навън.
  • По отношение на облеклото трябва да се избират основно памучни материи. За зимните месеци избягвайте директния контакт на кожата с вълна. Изкуствените материи могат да запарват и да предизвикват различни нежелани реакции (обриви, зачервяване, алергия). Дрехите се подбират според сезона, като най-подходящо е многослойното обличане.
  • Почиствайте кожата ежедневно, с меки измиващи сапуни и според сезона нанасяйте - през лятото хидратиращ лосион, а зимата олио за тяло.