Хламидиалната инфекция с C. trachomatis е най-честото сексуално трансмисивно заболяване, което причинява уретрит при мъжете, цервицит и салпингит при жените и конюнктивит и пневмония при новородени и кърмачета. В 5-30% от бременните жени се доказва хламидиална генитална инфекция. При тях рискът от вертикална трансмисия на патогенния причинител (по време на раждането по естествен механизъм) на новороденото дете възлиза на около 50%.

 

Инфекцията може да засегне конюнктивите, назофаринкса, ректума, половите органи. При раждане по оперативен механизъм рискът от заразяване на бебето е минимален.


 

Какви са опасностите и кои органи за най-често засегнати?

 

1. Очно засягане. В 30-50% от новородените от майки с нелекувана, активна хламидиална инфекция, се развива конюнктивит. Симптомите се проявяват в първите 5 до 14 дни след раждането на детето. Този срок може да се съкрати, ако е било налице преждевременна руптура на околоплодния мехур.

 

Клиниката варира в широки граници – от леко зачервяване на конюнктивите и оскъден слузен секрет до тежък конюнктивит с обилна гнойна секреция. Конюнктивата може да е много ранима и лесно да кърви при извършване на промивка например. В около половината от случаите се установява и назофарингеална инфекция. Важно е хламидиалният конюнктивит да се различи от гонококовия, който е застрашаващ зрението.

 

2. Белодробно засягане. Пневмония, причинена от C. trachomatis може да се развие в 10-20% от новородените от майки с нелекувана инфекция. Пневмонията има много характерна клинична картина. Заболяването е коварно, като се проявява в първите 1-3 месеца след раждането. Основните оплаквания са персистираща кашлица и тахипнея, при липсата на фебрилитет. При аускултацията не се установява бронхиална обструкция, което е и отграничителния белег от инфекцията с респираторно-синцитиален вирус. От параклиничните изследвания често се открива повишаване броя на еозинофилите. Рентгенографията показва прераздуване на белия дроб с повишено просветляване на гръдните половини и леко усилен интерстициален и съдов рисунък.

 

3. Други. Хламидиалната инфекция може да засегне още ректума и вагината. В повечето случаи тя протича безсимптомно, но може да персистира 3 и повече години. Това често може да доведе до диагностични затруднения, ако заболяването манифестира в по-късна възраст.

 

Как се поставя диагнозата?

Точната диагноза се поставя чрез изолиране на причинителя – C.trachomatis от назофарингеален или конюнктивален секрет. Счита се, че PCR методът също е достатъчно достоверен при установяването на инфекцията.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

Препоръките за лечение на хламидиална инфекция при децата включват употребата на макролидни антибиотици. Според съвременните препоръки лечението трябва да се извършва с перорален антибиотик, а не с локални антибиотични капки, тъй като в половината от децата с хламидиален конюнктивит се открива и назофарингеална инфекция или пневмония. Необходимо е да се предпиреме и емпирична терапия при майката и при бащата на детето.

 

Каква е превенцията?

Най-добрият начин за предпазване от заболяване е целенасоченото търсене и лечение на инфекцията у бременните жени. Задължително е да се провежда и лечение при бащата, тъй като една от причините за неуспешното ерадикиране на бактериите е именно реинфекцията.

 

Провеждане на ежегоден скрининг за хламидиална инфекция се препоръчва при всички жени на възраст между 20 и 25 години, както и при по-възрастните, които не използват презервативи или сменят често половите си партньори.

 

Едно от най-сериозните усложнения при младите жени с хламидиална инфекция е развитие на стерилитет, тъй като заболяването често води до възпаление на маточните тръби, последвано от „запушването” им.