Всеки сезон изисква известна подготовка, преди ежедневните безбройни разходки с децата из парковете. Децата обичат да играят, тичат безспирно, намират нови приятели, карат колела, тротинетки, играят с топки, кучета и какво ли още не! През цялото това забавление са изложени на безпощадното слънце, което освен че застрашава кожата от изгаряне, повишава изключително температурата на въздуха, често води до дехидратация, умора а понякога и прегряване.


За да си осигурим приятна разходка, на първо място трябва да носим достатъчно вода и да я предлагаме често! По – големите деца осъзнато търсят вода, но кърмачетата и малките деца (особено тези, които все още не говорят) едва ли ще могат ясно да заявят, че са жадни. 


Трудно е да се посочат универсални и конкретни цифри за дневните нужди от вода на детето. Те зависят от редица фактори, на първо място възраст, физическа активност, температура на средата, здравословно състояние, допълнителни загуби поради диария и/или повръщане, повишена телесна температура и др.Най-общо могат да се посочат ориентировъчните дневни нужди според възрастта:

 • За кърмачета до от 0 до 1 г. – 150 мл на кг телесно тегло (ТТ) на детето;
 • От 1- до 4-годишна възраст 100 мл/кг ТТ;
 • Възрастни индивиди – 50 мл/кг ТТ;

В ежедневието не се налага непрекъснато да изчисляваме колко мл вода е изпило детето на всеки час, но основната роля е да се осигури адекватно хранене (задължително в менюто следва да присъстват плодове и зеленчуци, като допълнителен източник на вода), контролиран прием на подсладени напитки и периодично подканване за прием на вода(важи особено за по - малките).


За новородените и кърмачетата до 6-месечна възраст се препоръчва да се кърмят изключително, на поискване. Счита се, че кърмата напълно задоволява водните потребности на кърмачето.


Ако до началото на захранването, детето не е приемало вода, то с първите пюрета е редно да започне и приема на вода между храненията, с количества от 20 до 30мл. Постепенно с израстването и захранването през първата година водния прием следва да се повиши.
Европейската федерация по безопасност на храните (EFSA) препоръчва:

 • За деца от 12 до 24 месеца, общият прием на вода да възлиза на около 1100 – 1200 мл/ден;
 • При 2-3-годишните – 1300 мл/ден;
 • За 4-8-годишна възраст 1600мл/ден;
 • За 9-13 години, според пола: момчета – 2100 мл/ден, момичета 1900 мл/ден.
 • В пубертета дневните нужди от вода се изравняват с тези на възрастния, които възлизат на около 3300 мл за мъжете и 2300 мл за жените.

Защо децата са по-склонни към дехидратация?

Основни анатомични и физиологични особености определят високия риск от дехидратация при децата:

 • По-високо водно съдържание (до 90% при новороденото, спрямо 50-60% за възрастния);
 • По-големи водни загуби през кожата;
 • По-висока дихателна честота;
 • Бърз метаболизъм;
 • Незряла бъбречна функция;

При възрастните промяната в осмоларитета на кръвта води до активиране усещането за жажда. При децата този рефлекс не работи така добре, склонни са да правят по-дълги паузи без прием на вода и след активна физическа дейност, не оценят адекватно количеството течности от което се нуждае тялото им за възстановяване на водно-електролитния баланс.


От една страна с по-малката възраст функцията на потните жлези не е добре развита, децата по-трудно се аклиматизират към топлината, повишената физическа активност в тези условия допринася за повишения риск от прегряване и повишената загуба на течности.

Как да разпознаем признаците на дехидратация при детето?

Едва около 2/3 от родителите могат да разпознаят повече от 1 от признаците на дехидратация!


Има три степени на обезводняване, които се определят в зависимост от процента загубени течности, те са особено ориентировъчни при децата с диария и/или повръщане. Спомагат за ориентиране до колко е спешно по какъв начин (през устата или парентерално) следва да се осъществи оводняването.

 

 • I –ва – загуба на 1-5% от ТТ, децата са със сухи лигавици, урината е концентрирана, тъмножълта, кожата все още е със запазен тургор и еластичност. Поддържат нормално кръвно налягане (КН) и пулс.
 • II – ра- загубите достигат 5-10% от ТТ, лигавиците са с тенденция към напукване, урината се концентрира максимално, започва леко да се ускорява пулса. Кожата все още е с нормален тургор, поддържат нормално артериално нялагане.
 • III – та –10-15% загуба на ТТ, децата са отпуснати, трудно контактни, с напукани устни и сухи няпукани лигавици, кожата е с намален тургор и еластичност (когато хванем ожа на корема остава кожна гънка). Пулсът е силно ускорен, кръвното налягане е ниско и не отделят урина.