Коликите при бебето се характеризират със силен и продължителен плач за повече от 3 часа на ден, повече от 3 пъти седмично за последните 3 седмици. Те не са свързани с някакво подлежащо заболяване и се „израстват“.

 

Установено е, че 40% от бебетата имат колики. Те обикновено започват между третата и шестата седмица след раждането и продължават до 3 или 4-месечна възраст. Ако бебето все още е неспокойно и плаче след този период, най-вероятно се касае за друга причина.


 

Ето няколко факта за коликите:

  • Бебетата с колики имат добър сукателен рефлекс и добър апетит, здрави са и наддават добре на тегло. Необходимо е да потърсите Вашия педиатър, ако детето не се храни добре, не наддава добре или няма силен сукателен рефлекс.
  • При бебетата (било то с колики или без) може да се наблюдава физиологичен рефлукс. Потърсете лекарска помощ, ако се появи обилно повръщане или детето спре да наддава на килограми. Повръщането представлява форсирано връщане на стомашно съдържимо през устата, докато регургитациите представляват връщане на малка част от приетата храна без усилие. Повръщането нормално не се среща при наличие на колики.
  • Бебетата с колики обикновено имат нормални изпражнения. Ако се появи диария и особено кръв или слуз в изхожданията, е необходимо да потърсите лекар.

 

Каква е причината за появата на колики?

Причината за коликите остава неизяснена. Състоянието се среща еднакво често при родени от първа бременност деца и при тези, родени от втора, трета или по-късна. Няма разлика и между мъжкия и женския пол, между кърмените и хранените с адаптирано мляко деца. Не е ясно защо някои деца имат колики, а други не. Счита се, че причината е многофакторна.

 

Една от теориите обяснява появата на коликите с наличие на бактериален дисбаланс в червата. Проучванията са показали различие в микрофлората на децата с колики и на тези без. Затова лечението с пробиотик и по-специално с Lactobacillus reuteri облекчава симптоматиката в някои случаи.

 

В други случаи симптомите се облекчават, ако се промени хранителният режим на майката. Така например изключването на кофеина, соевия протеин, яйцата, пшеничните и млечни продукти от менюто на кърмещата майка може да облекчи оплакванията на бебето.

 

Според някои теории коликите се причиняват от по-бързото движение на храната през храносмилателния тракт и от недоброто й смилане.

 

Доказано е и, че ако майката е пушила по време на бременността и след раждането, вероятността за появата на колики е по-голяма.

 

Как да се справим с коликите?

  • Разходките навън, както и прегръщането на бебето и поставянето му в различни позиции могат да бъдат от полза.
  • Поставете бебето в скута си по коремче, като нежно го масажирате по гръбчето.
  • Сложете бебето в люлка или вибриращо столче. В някои случаи движението облекчава оплакванията.

 

NEWS_MORE_BOX
  • Понякога возенето в автомобил също помага. Това се обяснява с движението и вибрациите, които успокояват бебето.
  • Пуснете му музика – понякога това има толкова добър ефект, колкото и движението.
  • Наличието на страничен шум, като от пералня, прахосмукачка, сушилня може да успокои бебето.
  • Изкуствената светлина особено вечер може да дразни детето, затова затъмното помещение понякога има положителен ефект.

 

Грижите за дете с колики са голямо предизвикателство за родителите, затова те също трябва да се грижат за себе си. Не трябва да се обвинявате взаимно за продължителния плач на бебето и невъзможността то да бъде успокоено. Винаги мислете в посока, че това е един период, през който се преминава и той ще бъде „израснат“.

 

Кога да се свържем с педиатъра на детето?

При наличие на повишена телесна температура, както и ако детето плаче повече от 2 часа без да спира, не се храни, има диария, повръщане и е много неспокойно, е необходимо да се консултирате с Вашия педиатър.