Коксаки вирусите принадлежат към групата на ентеровирусите. Те се предават по въздушно-капков път, поради което инфекцията много лесно се разпространява в затворени колективи, като ясли и детски градини.

 

Най-често коксаки-вирусната инфекция протича с грипоподобни симптоми и преминава без да се предприема специфично лечение. В други случаи обаче вирусите могат да засегнат кожата, храносмилателната, дихателната система, мускулите и сърцето, предизвиквайки по-сериозни заболявания. Поради тази причина клиничната картина и оплакванията при децата могат да са много разнообразни.


 

В повече от 50% от случаите заболяването протича много леко, дори без специфична клинична картина. В тези случаи инфекцията се самоограничава в рамките на около 3 дни. При други деца могат да се наблюдават симптоми, като повишена температура, главоболие, мускулни болки, обриви, болки в гърлото с автозни изменения, коремни болки, гадене, повръщане и други.

 

Какви проблеми могат да възникнат?

 

Заболявания, които се причиняват от коксаки-вирусите, са:

  • Болестта ръка-крак-уста. Инкубационният период е 1-3 дни, след което детето повишава температура. Скоро в устната кухина се появяват малки мехурчета, които еволюират в язвички. Те са силно болезнени и могат да са причина за отказ от храна и вода, в резултат от което може бързо да се стигне до дехидратация. Могат да се наблюдават и обриви по дланите и стъпалата, съпроводени със сърбеж.
  • Конюнктивит. Наблюдава се зачервяване на окото, сълзене, оток, нарушено зрение и чувствителност към светлина. Заболяването рподължава 7-10 дни и засяга двете очи. Възстановяването е пълно, но детето може да е заразно известно време след преболедуване.
  • Вирусен менингит и енцефалит. Рядко се наблюдават. Инфекцията засяга обвивките на мозъка и/или мозъчния паренхим. Това е от тежките прояви на коксаки вирусната инфекция, която може да доведе до тежки и животозастрашаващи усложнения.
  • Миокардит. Това е друго тежко заболяване, което засяга сърдечния мускул. Рядко настъпва, но усложненият, които предизвиква, могат да са сериозни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

При неусложнено протичане на заболяването терапията е симптоматична. Антибиотици не се предписват, тъй като те не повлияват вирусните причинители.

 

Препоръчва се почивка на легло в първите няколко дни от заболяването. Обикновено инфекцията има благоприятен ход и се самоограничава. Могат да се назначат нестероидни противовъзпалителни средства за понижаване на температурата и облекчаване на болката. Препоръчва се даване на по-голямо количество течности, за да се избегне рискът от обезводняване на организма поради повишената температура и понижения прием на течности през устата.

 

Може ли да се предпази детето от разболяване?

 

Превенцията е трудна, тъй като вирусите са сравнително устойчиви в околната среда и лесно се предават от дете на дете. Това важи с особена сила за затворените колективи, като детски ясли и градини, училища. Най-застрашени от разболяване са децата до 5 годишна възраст.

 

Като основно средство за превенция срещу заболяването се препоръчва редовно миене на ръцете и ползване на дезинфектант, особено след ползване на тоалетна, след смяна на памперс, преди хранене и преди приготвяне на храната.

 

Повърхностите трябва редовно да се дезинфекцират особено в детските центрове. Не се препоръчва там да има плюшени или платнени играчки, тъй като те по-трудно се дезинфекцират и често стават лесно средство за разпространяване на инфекцията.

 

Деца, които са болни от коксаки-вирусна инфекция не трябва да посещават детски заведения до отшумяване на симптомите. Така се намалява рискът от разпространението на заразата.