Коклюш (пертусис или магарешка кашлица) представлява инфекция на респираторния тракт, която се причинява от бактерий - Bordetella pertussis. Инфекцията засяга предимно деца до 6 месечна възраст, които по една или друга причина не са имунизирани, както и деца между 11 и 18 годишна възраст, чиито придобит имунитет след ваксинацията е започнал да се изчерпва. Преди да започне масовата имунизация срещу причинителя коклюшът е вземал 9000 жертви годишно в САЩ. Инкубационният период възлиза на 8 до 10 дни, рядко достига до 21.

 

1. Какви са симптомите?


 

Първите оплаквания при коклюша наподобяват банална вирусна инфекция:

  • Хрема;
  • Кихане;
  • Лека кашлица;
  • Лекостепенно повишена температура.

 

След около 1-2 седмици започва пароксизмалният стадий. Той се характеризира с къси кашлични тласъци по време на издишването, последвани от мощно и шумно вдишване (реприз) и нов тласък от кашлични пристъпи по време на следващото издишване.

 

Поради факта, че гласните връзки са свити, кашлицата звучи като магарешки рев, откъдето идва и другото име на коклюша. Самият пристъп продължава около 1 минута, като лицето на детето може да почервенее или да посинее. Пристъпите са по-чести през нощта, като могат да достигнат до 30 в едно денонощие. Между тях детето обикновено се чувства добре. 

 

При децата в кърмаческа възраст рядко се наблюдават такива пристъпни епизоди. Характерни за тях са паузите в дишането (апноични паузи), по време на които детето спира да диша и посинява.

 

Възрастните и тийнейджърите могат да имат по-леко изразени оплаквания без да се наблюдават типичните кашлични пристъпи с реприз. Коклюшът при тях може да протече само с по-продължителна дразнеща кашлица.

 

2. Заразен ли е пертусисът?

 

Бактериите се предават лесно от човек на човек по въздушно-капков път при кихане и кашляне. Аерозолът, съдържащ коклюшните бактерии може да попадне върху ръцете и така те да се пренесат към устата и носа на здравото дете при нередовно миене на ръцете.

 

Болните са най-заразни в най-ранните стадии на болестта и до 2 седмици след началото на кашлицата. Антибиотиците могат да скъсят този период драстично.

 

3. Можем ли да се предпазим?

 

Превенцията срещу заболяването се извършва главно посредством ваксинацията. Тя е заложена в задължитлния имунизационен календар като част от поликомпононтната ваксина.

 

4. Каква е продължителността на коклюшната инфекция?

 

Обикновено началната катарална фаза продължава от 1 до 2 седмици, като се характеризира с описаните по-горе грипоподобни симптоми. Следва пароксизмалният стадий, който е с продължителност до 3 месеца. След това настъпва период на възстановяване, който продължава няколко седмици до месеци. През тази фаза симптомите постепенно отслабват и изчезват.

 

NEWS_MORE_BOX

 

5. Какво е лечението?

 

Коклюшната инфекция се лекува с антибиотик. Според изследователите те скъсяват продължителността на инфекцията, ако са започнати на време, още в първата фаза на заболяването. В някои случай е необходимо лечението да се извършва в болница.

 

Заболяването може да е животозастрашаващо при възраст под 6 месеца на детето. Възможните усложнения включват: затруднено дишане, периоди на апнея, кислородна зависимост, дехидратация.

 

6. Домашно лечение

 

Ако детето е оставено на домашно лечение, е необходимо стриктно спазване на терапевтичния режим. Детето трябва да е на спокойствие, в среда без допълнителни дразнители, като цигарен дим, аерозоли, ароматизатори, отоплителни уреди на твърдо гориво.

 

Децата с коклюш могат да повръщат или да отказват да се хранят заради продължителната кашлица. В тези случаи предлагайте на детето повече течности, както и лесносмилаема храна на малки порции и на често. Следете за белези на дехидратация, като жажда, раздразнителност, летаргия, сухи лигавици, обложен език, плач без сълзи, рядко уриниране.