Коклюш или магарешка кашлица представлява силно заразна бактериална инфекция, засягаща дихателните пътища и белите дробове. Наименованието произлиза от типичната кашлица, която съпровожда инфекцията. Причинява се от Bordetella pertussis, откъдето идва и другото название на заболяването - пертусис.

 

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Най-застрашени са кърмачетата до 6 месечна възраст, както и децата с нередовен имунизационен календар и неимунизираните. При възрастните заболяването по правило протича по-леко, с неспецифични симптоми, а усложнения рядко се наблюдават.


 

Какви са симптомите?

В началото са налице грипоподобни оплаквания, като хрема и запушен нос, повишена температура, лека кашлица. Това е катаралнят стадий на болестта. Той продължава 1-2 седмици, като по време на него поставянето на точна диагноза е почти невъзможно.

 

След този стадий настъпва вторият, конвулсивен стадий. Характеризира се с разгръщане на типичната за заболяването клинична картина. Кашлицата се засилва и става пристъпна. Епизодите на кашлица са групирани по време на едно издишване, в края на което детето шумно поема въздух – реприз. Понякога е налице повръщане след кашличния епизод. Дишането може да е силно затруднено. Детето е много отпаднало, често дехидратирано, интоксикирано. Това е така, тъй като обикновено приемът на храна и течности провокират пристъп. По време на кашличния пристъп детето може да посинее – цианоза, а в някои случаи и да спре да диша – апнея.

 

Третият, възстановителен стадий се характеризира с постепенно отслабване на симптомите. Пристъпите се разреждат и намаляват по интензитет. Продължителността на този етап от болестта варира, като може да достигне три месеца.

 

При кърмачета под 6 месечна възраст заболяването обикновено протича по различен начин. При тях може да не е налице кашлица, а да се наблюдават паузи в дишането – апнеи. По време на тях дишането спира (обикновено за повече от 15-20 секунди), появява се цианоза (посиняване) и забавяне на сърдечната дейност.

 

Как се поставя дагнозата?

Съмнение за заболяването най-често се появява в конвулсивния стадий. Тогава клиничната картина е много характерна. Етиологичното доказване обаче е трудно. Стандартните методи са недостатъчно ефективни и специфични и често резултатите са подвеждащи. Най-точно и бързо заболяването се доказва чрез PCR. Тестът обаче се извършва в малко лаборатории и е сравнително скъп.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се лекува заболяването?

Кърмачета под 6 месечна възраст задължително се хоспитализират. Това се препоръчва и ако са налице признаци за дихателна недостатъчност – затруднено и учестено дишане, цианоза, ако има данни за дехидратация, при тежко протичане на заболяването. Децата се поставят на постелен режим, при необходимост се подава дозирано кислород. Извършва се рехидратация, в зависимост от степента на обезводняване – перорална или интравенозна.

 

Тъй като коклюшът е бактериално заболяване, препоръките са то да се проведе курс с антибиотик. Най-подходящи са антибиотиците от групата на макролидите. Ефектът е най-добър, ако терапията започне навреме.

 

Как да предпазите детето от болестта?

Най-добрият начин за превенция е посредством провеждане на задължителните имунизации, заложени в имунизационния календар на Република България. Ваксината срещу коклюш е включена в състава на многокомпонентните ваксини, чието поставяне започва от двумесечна възраст.

 

За превенция срещу заболяването се препоръчва спазването на хигиенни мероприятия – често миене на ръцете, проветряване на жилищните помещения, избягване на контакт със заразно болни, особено при кърмачета под 6 месечна възраст.