Кашлицата е естествен рефлекс на организма, който осигурява отстраняване на различни частици, вещества и микрооорганизми от дихателните пътища, с цел да се предотврати тяхното попадане в белите дробове. Тези частици могат да бъдат инхалирани или да произлизат от белите дробове и долните дихателни пътища. Най-често, частиците и веществата, отделяни от белия дроб и дихателните пътища, са експекторациите - храчки, които представляват смес от слуз и остатъци, както и отделени клетки. Понякога кашлицата може да бъде съпроводена с отделяне на кръв. Кашлица, която се съчетава с отделяне на храчки или кръв, се счита за продуктивна.

 

Характерното е, че по-големите деца, юношите и дори възрастните успяват успешно да се отхрачват, докато по-малките деца поглъщат обратно отделяните материи. В някои случаи кашлицата не е свързана с отделяне на секрет. Тогава тя се определя като непродуктивна или суха. Причините за кашлицата могат да бъдат разнообразни. В зависимост от продължителността, тя се разделя на остра - при продължителност по-малко от 4 седмици и хронична - при продължителност над 4 седмици. Най-честата причина за остра кашлица са вирусните инфекции на горните дихателни пътища.


 

Причините за хронична кашлица могат да бъдат:

  • Астма - най-честата причина;
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест;
  • Ринофарингит. 

Понякога острата кашлица може да се дължи на поглъщане на чуждо тяло - част от играчка или парче храна, както и на респираторни инфекции, които не се проявяват толкова често. Такива са пневмонията, коклюша и туберкулозата. Хроничната кашлица също може да се дължи на поглъщане на чуждо тяло, но и на наследствени заболявания като муковисцидоза, първична цилиарна дискинезия, вродени малформации на дихателните пътища или белиете дробове, възпалителни състояния или дори стрес.

 

Невинаги кашлицата при децата изисква консултация със специалист. Въпреки това е важно да се познават някои симптоми, които дават индикация за тежестта на състоянието и необходимостта от указване на спешна помощ:

  • Синьо-виолетово оцветяване на устните или кожата - цианоза;
  • Шум при вдишване - стридор;
  • Нарушения в дишането и затруднено дишане;
  • Отпадналост и задух;
  • Спазми, пердизвикани от неконтролирани и повтарящи се позиви за кашлица, последвани от рязко поемане на въздух - тези промени в дишането са характерни за коклюша.

Кашлицата през нощта при децата може да се дължи на астма или ринофарингит. Нейната поява вечер, в момента на заспиване или сутрин при събуждане се предизвиква от възпаление на синусите - синузит. Нощната кашлица е характерна за астмата. Лаещата кашлица предполага наличие на круп или остатъчно откашляне при вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Спонтанната кашлица при децата е индикатор за възможно поглъщане на чуждо тяло.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/problèmes-de-santé-infantiles/symptômes-chez-les-nourrissons-et-les-enfants/la-toux-chez-l-enfant