Пер- и полифлуороалкиловите вещества, известни още по етикетите като PFAS и фталатите са два вида химически вещества, които нарушават функциите и хормоналния баланс на ендокринната система и могат да бъдат свързани с по-ниска костна минерална плътност при юноши от мъжки пол, показва ново проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

 

Химическите вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, са химикали или смеси от химикали, които пречат на начина, по който хормоните в организма функционират.


 

Редица процеси в организма са свързани с действието на множество хормони и хормоналният баланс осигурява прецизната координация на всички жизнени процеси.

 

Хормоните се отделят в точно определени количества, които да предизвикат необходимия отговор в тялото, при нарушаване на хормоналния баланс съответно настъпват промени в регулацията на жизнените функции.

 

Пер- и полифлуороалкиловите вещества - PFAS са синтетични химикали, използвани в съдовете за готвене с незалепващо покритие, като тефлонови тигани, както и в дрехите и опаковките на храни и напитки.

 

Всее по-често се употребяват и във водоснабдяването.

 

Фталатите се използват в продукти за лична хигиена, козметика, както и в преработката на храни и детски играчки.

 

Юношеството е важен период, когато тялото се изгражда, заедно с опорно-двигателния апарат.

 

Почти всички деца и юноши са изложени на PFAS и фталати от околната среда и продуктите, които използваме в ежедневието, но малко проучвания са разглеждали как тези химикали могат да повлияят на здравето на костите и минералната плътност.

 

Изследването е установило връзка между наличието на определени PFAS и фталати в множество продукти от ежедневието и намалена костна минерална плътност при подрастващи момчета.

 

Тъй като изграждането на костите се осъществява предимно по време на юношеството, ако се наруши този процес, то това може да има последици за здравето на костите през целия живот.

 

Изследователите са анализирали проби от урина и кръв от 453 момчета и 395 момичета от Националното проучване за здравеопазване и хранене - NHANES и са открили, че по-високите нива на PFAS и фталати в продуктите, които се употребяват в ежедневието може да са свързани с по-ниска костна минерална плътност при подрастващи момчета.

 

Изследователите не са открили същите зависимости при подрастващи момичета.

 

Референции:

https://doi.org/10.1210/clinem/dgac228