Зачервено, драскащо, болезнено гърло, ангина, тонзилит... Използваме ги като определения, когато детето има оплаквания в областта на гърлото. Дори и да има сходство между тях, те не винаги означават едно и също.

 

*
При децата в ранна възраст - до 3 години - възпаленото гърло е вследствие на вирусна инфекция, която отминава за седмица - десет дни. Обикновено възпаленото гърло "върви" с повишена температура, но общото състояние е сравнително добро. Тогава това е позната ни простуда и лечението е симптоматично. Типична е за студеното полугодие.


 

*

Причинителят на възпаленото гърло през късна пролет, лято и ранна есен е съвсем друг. Тогава заболяването е придружено с висока температура, по-силна отпадналост, трудно преглъщане. Дължи се на коксаки и ехо (ЕСНО) вируси, които принадлежат към групата на ентеровирусите. На тях се дължи и заболяването, което определяме като „летен грип”.

Вирусната инфекция може да се изрази само в респираторна форма – да засегне само гърлото, с кашлица, хрема, мускулни болки, силна отпадналост, главоболие, но може и да се прояви със специфичен обрив по лигавицата на устната кухина. Първоначално той се състои от мехури, които малко по-късно започват да наподобяват афти. Тази разновидност на заболяването се причинява от коксаки А вируси.

При някои инфекции с коксаки вируси обриви могат да се появят и по ръцете и краката.

При „летния грип”, освен оплакванията от страна на горния респираторен тракт, са налични повръщане и болки в корема.

Има инфекции, причинени от ентеровируси, които се проявяват като стоматит или само като стомашно-чревна форма, при която липсват оплакванията от респираторния тракт, но е налична диария.

NEWS_MORE_BOX


Всички те са характерни за и често засягат децата до 7 – 10-годишна възраст.

Заразяването се получа по фекално-орален и въздушно-капков път. Инкубационният им период е от порядъка на 2-5 дни и преминават до 5 дни, когато не включват диария.

 

*

Възпаленото гърло може да се дължи и на инфекциозна мононуклеоза, която се развива вследствие на инфекция с един от херпесните вируси – Епщайн-Бар. Засяга и сливиците. В голяма част от случаите може да се изкара безсимптомно или с лека отпадналост.

Възпаленото гърло може да се дължи и на други вирусни инфекции, които да включват или не сливиците.