На различни места по света епидемията от COVID-19 отстъпва, но в много страни инфекцията все още е в своя пик. Затова и дискусията дали малките деца е необходимо да носят предпазни маски по време на кризата с коронавируса продължава.


Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) краткият отговор е - да. Изследователите смятат, че децата на 2 и повече години трябва да носят текстилни маски или шалове, когато се намират на обществени места, за да се ограничи разпространението на заболяването.


В насоките на CDC се посочва още, че детските маски трябва да са изработени от домашен текстил – кърпа, памучна тениска и др., а хирургичните маски и респираторите със стандарт N-95 са предназначени основно за медицинския персонал.Защо децата трябва да носят маски?


Причината се крие във факта, че децата са по-склонни да разпространяват вируса и в същото време са асимптоматични преносители на COVID-19. Затова участието на децата в общите усилия за справяне с инфекцията от коронавирус също са важни, смятат експертите.


Редица педиатри обаче предупреждават, че маските – без значение какви, не са подходящи за най-малките и бебетата под 2-годишна възраст. Те имат по-малки дихателни пътища и използването на маска или шал може да повиши риска от задушаване, предупреждават те. Предпазната мярка при тях по време на разходка е физическата дистанция и избягването на затворени и открити пространства със струпване на хора.


Кога децата трябва да носят маски?


Отговорът е само и единствено когато са на обществени места. А като плюс на носенето на маски от децата, щатските изследователи добавят и факта, че така ще бъде в пъти занижена възможността за пипане на носа, устата и очите. Навик, който малките деца имат и трудно могат да премахнат сами.


В същото време е трудно да накараш децата да носят маска, защото усещането може да е ново за тях, неприятно или неудобно. Но същото беше и с предпазните каски за велосипедите, припомнят учените. В момента, в който децата започнаха да ги персонализират – да лепят стикери, да избират цветове и форми – предпазните средства станаха модерни и дори любими на децата.


Същото е и с маските – апликация с любим герой, собствена рисунка или цветен плат.


И все пак изследователите от CDC подчертават, че носенето на маски няма да защити децата от коронавируса, но подобно на физическата дистанция, ще пазят околните. „Правим го, за да се защитим един друг. Нося маска, за да ви защитя, а вие носите маска, за да ме защитите“, споделят експертите.

 

Източник:

Today.com