Диарията е често срещан симптом в детска възраст. Характеризира се с увеличаване броя на изпражнения, които придобиват водниста до кашава консистенция. Диарията сама по себе си не е заболяване, но се среща често при редица патологични състояния. Тя може да доведе до дехидратация, съпроводена с нарушаване на водно-електролитния баланс на детето. Засяга се метаболизмът на солите – натрий, калий, хлор, които поддържат основните жизнени процеси в организма. Поради тази причина, за да се избегнат сериозните усложнения, диарията трябва да се лекува своевременно. 

 

Нормалният ритъм на дефекация, както и характеристиката на изпражненията зависят от възрастта на детето, начина на хранене и типа храна.


 

При диарията настъпват промени в:

 

  • Честотата – Нормално децата в кърмаческа възраст се изхождат от 3 до 10 пъти дневно. Това зависи най-вече от вида на храната. Така например кърмените деца се изхождат по-често в сравнение с хранените с адаптирано мляко. По-големите деца обикновено ходят до тоалетната по 1 до 2 пъти дневно.

В това отношение диарията при кърмачетата се характеризира с удвояване броя на изхожданията за деня. При по-големите деца за диария се говори, ако се изходят над 3 пъти дневно и консистенцията на изпражненията е водниста до кашава.

 

  • Консистенция и цвят – те също се изменят в зависимост от възрастта на детето и вида на приеманата храна. При кърмачетата изпражненията обикновено са с по-мека консистенция, а цветът варира от жълт до кафяв.

 

Алармиращите сигнали за необходимост от консултация с лекар включват редки изхождания, съдържащи патологични примеси - кръв и слуз, както и изхождания с черен цвят.

 

Какви са причините за развитие на остра диария?

 

Най-честите причинители на диарията са вирусните инфекции. По-рядко тя може да се дължи на бактериална инфекция, употреба на антибиотици, други инфекции, несвързани с гастро-интестиналния тракт. Съществуват и някои други по-рядко срещани причини за развитие на диария.

 

Вирусните, бактериалните и паразитните инфекции могат да се предават от човек на човек. В това отношение родителите имат ключова роля в ограничаване разпространението на заболяването.

 

В зависимост от вида на микроорганизма, причинил диарията, децата са заразни за различен период от време, който в някои случаи може да продължи години след прекараната остра инфекция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

1. Вирусна инфекция – инфекцията с Ротавирус е най-често срещаната причина за остра диария при малките деца. Симптомите на вирусните гастроентерити включват повишена температура, воднисти изхождания, повръщане, коремни болки, намален апетит, главоболие, болки в мускулите.

 

Обикновено симптомите се развиват от 1 до 5 дни след контакта с патогенния причинител и продължават до 1 седмица. Не съществува специфично лечение за вирусните причинители. Препоръчва се симптоматично такова – орални рехидратиращи разтвори, подходяща диета, постелен режим, ограничаване приема на храни, богати на мазнини и прости захари.

 

2. Бактериална инфекция – понякога е трудно да се разграничи от вирусната инфекция. Високият фебрилитет (над 40 градуса), както и съдържанието на слуз и кръв в изпражненията насочват към бактериална етиология на заболяването.

 

3. Паразитна инфекция – паразитните инфекции не се срещат толкова честа в развитите страни. Обикновено те настъпват при консумация на непречистена вода или след пътувания в ендемични райони. Диарията, предизвикана от паразити може да трае от седмици до месеци.

 

4. Антибиотик- асоциирана диария – редица антибиотици могат да доведат до диария, както при възрастните, така и при децата. Тя обикновено не е тежка и не води до дехидратация или прекомерна загуба на течности. В повечето случаи не се налага да се спира антибиотичното лечение или да се правят промени в диетата на децата. Оплакванията обикновено отзвучават за 1-2 дни след спиране на лечението с медикамента.