Кирил Любенов е дипломиран кинезитерапевт с интереси в областта на ортопедията, травматологията и неврологията. Понастоящем е треньор в CFit Bulgaria. Занимава се с кондиционно и функционално трениране, сертифициран по системата Кросфит. Има богат опит в работата с деца.

На какво се дължи изкривяването на гръбнака при децата?

Гръбначните изкривявания при децата най-често се появяват вследствие на мускулен дисбаланс - намалена сила и еластичност на определна мускулна група спрямо друга. Много е важно ранното диагностициране на проблема, тъй като тогава процесът е обратим и е възможно напълно възвръщане на правилната стойка и добрия мускулен баланс между мускулите на тялото. Ако не се обърне внимание, процесът може да се задълбочи и да се засегнат формата и структурата на самите прешлени, вследствие на което, гръбначното изкривяване се превръща в структурно. Тогава ситуацията се променя и проблемът става доста по-сериозен, като това може да доведе до вторично изкривяване под или надлежащо първичното. Причините за появата на изкривяванията са различни: неправилна стойка; слаба мускулатура на тялото, поява на мускулен дисбаланс между гръбна и коремна мускулатура; неправилно натоварване при спортни занимания; костни и нервно-мускулни заболявания.


Какво представлява сколиозата?

Гръбначните изкривявания се делят на два вида, според посоката на изкривяване: странични (сколиози) и предно-задни (кифози и лордози).
Що се отнася до сколиозата, това е изкривяване в странична посока, локализирано най-често в гръден и поясен отдел на гръбначния стълб. Среща се и комбинация от гръдно-поясна сколиоза. Изкривяването може да бъде локализирано както вляво, така и вдясно.

Каква гимнастика е препоръчителна при деца с гръбначни изкривявания?

При наличие на гръбначно изкривяване е желателна консултация със специалист, който да изготви адекватна програма, съобразена с индивидуалните нужди на детето. Чрез средствата на кинезитерапията значително се повлиява мускулният дисбаланс и се постига подобряване на цялостното състояние. При децата най-често се използва т.нар лечебна (изправителна) гимнастика. Тя включва коригирищи упражнения (отначало без съпротивление) за подобряване на стойката, силата и еластичността на мускулите. Използват се ластици, леки тежести, медицински топки. Широкозастъпени са упражненията за изтегляне и подобряване подвижността на гръбначния стълб, както и дихателната гимнастика. Много е важно детето да не се стресира,а да гледа на гимнастиката като на нещо, което да прави с удоволствие, дори и под формата на игра. Детският интерес е краткотраен и точно тук идва ролята на родителите - да насърчават и подпомагат детето в трудния път към здравото и хармонично тяло.

 


NEWS_MORE_BOX

 

Практикуването й може ли да става и в домашни условия?

Разбира се, че лечебната гимнастика може да се практикува и вкъщи. Това обаче може да стане само и единствено след поне неколкократно посещение в кабинета на специалиста и правилното заучаване на движенията и упражненията - както от самото дете, така и от родителите. От изключително значение как ще се представят нещата на детето и как и колко ще бъде насърчавано то, защото процесът наистина е продължителен и отнема много време, сили и енергия. Изисква се постоянство и ежедневно изпълняване на програмата, за което пък е нужна и голяма доза търпение. Родителите трябва постоянно да са до детето, да му дават личен пример и ако се налага дори да изпълняват упражненията заедно с него.

Кога е най-подходящото време да се започне дадена гимнастика при наличието на скилиоза?

Колкото по-рано, толкова по-добре. Необходимо е родителите да наблюдават детето постоянно, да следят за оплаквания от негова страна за болки или някакъв дискомфорт при движение или в покой. Нещата не бива да се отлагат и ако забележите нещо нередно, най-добре се обърнете към специалист, който да прегледа детето. Вие също можете да го правите профилактично - това става най-добре, когато детето е голо - преди, по време или след баня.

Как точно лечебната гимнастика помага при изкривяване на гръбнака и възможно ли е тя да намали риска от задълбочаването на изкривяването?

Лечебната гимнастика е един от кинезитерапевтичните методи за повлияване гръбначните изкривявания. Нейната цел е да подобри мускулният баланс на тялото, силата, еластичността и издръжливостта на мускулатурата като цяло. Тя включва в себе си доста техники, едни от които са дихателната гимнастика, упражненията за изтегляне и подобряване еластичността на гръбначния стълб, статични и динамични упражнения за мускулите на гърба, корема и седалището, с уреди или без. Използват се мобилизационни и мекотъканни стречинг техники за повлияване на напрегнатата мускулатура. Ако е необходимо се прилага и лечебен масаж. Процесът на повлияване на изкривяването е продължителен, но с помощта на всички гореспоменати методи и техники е напълно възможен.

Как можем да предпазим детето от развитието на даден вид гръбначно изкривяване?

Най-добрият начин за предпазване на детето от развитието на гръбначно изкривяване е постоянният контрол от страна на родителите. Те трябва да следят за правилната стойка на децата при гледане на телевизия, хранене, седене на стол, носене на раницата за училище. Много важна роля в целия процес заема спортът. Добре е децата да спортуват, но не всеки спорт е подходящ. Спортовете, които развиват предимно едната страна на тялото като тенис, хандбал и волейбол например не са много препоръчителни в ранна детска възраст.

Когато става дума за деца, препоръчвам спортове като плуване, лека атлетика, бойни спортове.