Въпреки, че шумното дишане по време на сън е често срещано в детска възраст, то може да е признак на затруднено дишане при децата. Медицинският термин за това състояние е обструктивна сънна апнея.

 

Шумното дишане обикновено се причинява от частично запушване или стесняване в даден момент на дихателните пътища. 


 

Обструктивната сънна апнея представлява стеснение на дихателните пътища в задната част на носа и в гърлото по време на сън, което води до спиране на дишането. 

 

Ефектите на това състояние включват нарушен сън, лошо поведение през деня като сънливост, хиперактивно поведение, импулсивност и трудности в училище.

 

Други признаци на възможна сънна апнея могат да бъдат безпокойство по време на сън (детето се движи много) или кратки паузи в дишането.

 

Децата с наднормено тегло и затлъстяване са изложени на по-голям риск.

 

Когато детето заспи, мускулите на гърлото се отпускат и дихателните пътища в задната част на носа и в гърлото се стесняват. При малките деца сливиците могат да станат доста големи и това да допринесе за допълнителното стесняване на дихателните пътища.

 

Какви могат да бъдат най-честите причини за шумно дишане?

  • Инфекция: Вирусните или бактериалните инфекции могат да причинят оток на тъканите в дихателните пътища (като настинка, причиняваща запушване на носа) навсякъде от носа до белите дробове.
  • Фиксирано стеснение на дихателните пътища при раждането. Пример за такова състояние е вродената субглотична стеноза или хемангиома в дихателните пътища. 
  • Аспирация на чужд предмет.
  • Компресия на дихателните пътища от външни структури.
  • Спазъм, свързан със състояния като астматичен пристъп.
  • Проблеми с нормалното движение на гласните струни.
  • Повтаряща се респираторна папиломатоза може да е причина за промяна в гласа или шумно дишане.

 

Оценката на шумното дишане започва със снемане на подробна анамнеза и извършване на физикален преглед. Тази информация е от съществено значение за определяне степента на стесняване и тежестта на симптомите.

 

Важно е да се знае дали симптомите персистират от самото раждане или са се появили на по-късен етап. Височината и силата на шумното дишане също са важен фактор.

 

Налични са много възможности за лечение и всички те зависят от причината за появата на шумно дишане. При по-тежки случаи се препоръчва оперативното отстраняване на сливиците – тонзилектомия.

 

Библиография:

https://www.kidshealth.org.nz/tonsillectomy-adenotonsillectomy
https://www.nationwidechildrens.org/conditions/noisy-breathing-stridor