През есенно-зимния сезон настъпва пикът на вирусните инфекции при децата, засягащи респираторния тракт.  Сред тях на първо място са обикновените настинки, проявяващи се основно с хрема и леко изразени грипоподобни симптоми.  

 

Защо децата се разболяват по-често от настинки?


При раждането имунната система на детето все още не е напълно узряла. Причината е, че младият организъм не се е срещал с инфекциозни причинители и имунната му система не се е научила да ги разпознава. При всяка настинка тя се научава да разпознава конкретния причинител и при следващия си контакт с него, реагира много по-бързо и ефективно.

 

Заболеваемостта от обикновени настинки при децата показва ясна тенденция към намаляване с напредване на възрастта. Така малките деца боледуват годишно от около 12 настинки, в предучилищна възраст броят им намалява до около 9, в училищна – до 7 годишно.

 

Настинките са най-честата причина за хрема в детската възраст. Те се предизвикват предимно от вирусни причинители, като възприемчивостта е всеобща. Хремата при настинките обиновено е безобидна, но въпреки това създава притеснения у родителите и дискомфорт у детето. То може да стане по-отпаднало и раздразнително. Оплакванията обикновено отшумяват, без да се налага специално лечение в рамките на 7 до 10 дни.

 

Ако при детето е налице хрема с по-голяма давност, обикновено тя е с алергична генеза. Основните алергени, причиняващи хроничен ринит, са домашният прах, полените, тревите. Някои дразнители в обкръжението на детето (например почистващи препарати, парфюми) могат да доведат до развитие на т.нар. вазомоторен ринит.

 

Кои са характерните симптоми при настинка?

Обикновено първоначалните оплаквания включват често кихане и водниста хрема. По-късно настъпва запушване на носа. Обикновено кожата на носа и около него се зачервява и става по-груба. Секретът, който изтича от носа варира от прозрачен до жълто-зелен. Понякога е възможно да се появи и кървене.

 

Обикновената настинка понякога се проявява и с други оплаквания, като повишена темпераура, кашлица, дрезгав глас, болки в гърлото. Тези симптоми са слабо изразени и обикновено не изискват специфично лечение.

 

В някои случаи е възможно възпалението на носната лигавица да обхване и синусите, като се развие синузит. Той най-често има бактериална генеза. В тези случаи секретът става по-гъст и придобива гноен характер.

 

При вазомоторната и алергична хрема секретът от носа обикновено е воднист, като често са засегнати и конюнктивите. Очите стават зачервени, появява се сълзене.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как можем да помогнем на детето?

Съществува голямо разнообразие от хомеопатични, природни и лекарствени продукти, които могат да помогнат на детето да се справи по-бързо с неприятната хрема.

 

На първо място идват общоукрепващите мерки – почивка, добър режим на сън, регулиране на стайната температура и влажността на въздуха. Много високата температура и влажност на въздуха засилват оплакванията.

 

Назалните спрейове и капки със солена вода могат да се прилагат винаги при хрема в хода на настинка, като оказват благоприятен ефект. Чай от лайка, както и инхалациите с лайка са друго домашно средство, което идва на помощ за облекчаване на неприятните оплаквания.

 

Хомеопатични продукти, които имат ефект при ринит, са:

  • Allium cepa – ефективен при водниста хрема, често кихане и сълзене от очите.
  • Nux vomica – при запушен нос и залпови кихания, когато оплакванията са по-силно изразени през нощта.
  • Kаlium iodatum – при водниста, обилна дразнеща секреция, зачервен и подут нос и подпухнали очи с парещо сълзене.